Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, εξέφρασε στη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός των Οικονομικών, τόνισε πως στην επίμαχη συζήτηση, δεν μπορεί να δεχθεί στη συνείδηση του « ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει πολύ λιγότερο φόρο απ’ ότι ο μέσος υπάλληλός του».

« Υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν κανονικά φόρους. Ένα σημαντικό τμήμα των ελ. επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους του. Το θέλουμε; Αν το συμφωνήσουμε και να μη κάνουμε συζήτηση για φοροδιαφυγή. Να πούμε δεχόμαστε ότι ο υπάλληλος και συνταξιούχος θα πληρώνει περισσότερο από το αφεντικό του ή το πρώην αφεντικό. Να το συμφωνήσουμε και να σταματήσουμε να ελέγχουμε την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό για τη φοροδιαφυγή», δήλωσε με νόημα και πρόσθεσε: « να έχουμε το θάρρος να πούμε ξεκάθαρα τη γνώμη μας. Κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά έχουμε ήσυχη συνείδηση ότι προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, να έχουμε πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, να οδηγήσουμε κάποιους που δεν πληρώνουν να πληρώσουν έστω ένα μέρος από αυτό που τους αναλογεί. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, και νομίζω ότι όλοι έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε όχι από μικροκομματική σκοπιά αλλά υπεύθυνα κ σοβαρά. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας αγκαλιάζει τη προσπάθεια μας γιατί αισθάνεται ότι υπάρχουν αγαθές προθέσεις από τη κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένες μέθοδοι. Ερχόμαστε με θάρρος ν’ αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ο καθένας είναι αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Είναι δικό σας συνειδησιακό θέμα, και θα μας κρίνουν κάποια στιγμή οι πολίτες, τα παιδιά και ο ιστορικός του μέλλοντος».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στοιχεία της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τα οποία, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 51% δηλώνει μηδενικά και το 27% κατ’ εξακολούθηση για μια 5ετια ζημίες ή μηδενικά εισοδήματα. «Θέλω να σημειώσω ότι μέσα στο κλάδο υφίσταται αδικία. Το 4% των επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου. Το αφήνω σε εσάς να το χαρακτηρίσετε όπως θέλετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός των Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικά και σε 11 παρεμβάσεις της κυβέρνησης- μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες- όπως:

Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών με POS τους πρώτους μήνες του 2024. Στόχος 42 στους πρώτους μήνες 24 να έχει γίνει η διασύνδεση. Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ομάδα συντονισμού υπό προεδρεία Θεοχάρη που θα συμμετέχουν ΑΑΔΕ και αγορά.
Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από άλλους κλάδους λιανικής. Επόμενες μέρες θα εκδοθεί ΥΠ απόφαση για να επεκταθεί το σύστημα αυτό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών τιμολογίων. Να υπάρχουν υποχρεωτικά το 2024 που προϋποθέτει αίτημα της κυβέρνησης στην ΕΕ που θα υποβληθεί πολύ σύντομα γιατί χρειάζεται έγκριση.
Υποχρεωτικότητα συστήματος my data! Μέσα στο 2024.
Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Μέχρι σήμερα άνω του 20% αγοραπωλησιών γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά.
-Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Πιλοτικά αρχές του 2024, πλήρως μέχρι τέλος του έτους. Είναι κάτι που θα έχει πρωτοβουλία η ΑΑΔΕ
-Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής. Έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα το πρόστιμο όμως των 100 ευρώ είναι μικρό ακόμα και για μεγάλες συναλλαγές
Θεσμοθέτηση πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών
Αυστηρά μέτρα σε εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Φέρνουμε ισορροπημένη ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη δικαιολογημένα παράπονα ξενοδοχειακής αγοράς αλλά χωρίς να παραγνωρίζει ότι χρειαζόμαστε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε ίσους όρους ανταγωνισμού και κάνουμε διαχωρισμό γι’ αυτούς που έχουν 3 και άνω καταλύματα το θεωρούμε επαγγελματική δραστηριότητα και αντιμετωπίζουμε με όρους επιχείρησης.