Αποδεκτό έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του 41χρονου Αυστραλού, με το παρατσούκλι «Άγριος», ο οποίος συνελήφθη στην Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο εκζητούμενος έχει δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία. Για τα αδικήματα που διώκεται οι προβλεπόμενες ποινές είναι της κάθειρξής 20 ετών και της ισόβιας κάθειρξης.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά Ποινικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης (11.3.2023).

Ωστόσο ο εκζητούμενος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που άναβε το πράσινο φως για την έκδοσή του.

Στο ΣτΕ υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων.

Κλείσιμο
Ακόμη, υποστήριξε ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί έχει γίνει εμφύτευση βηματοδότη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας.

Τώρα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Μαυροπόδι απέρριψε την αίτηση του εκζητούμενου (απόφαση 2162/2023), κρίνοντας μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που πιθανολογούν την ενοχή του εκζητούμενου για τις πράξεις-αδικήματα που διώκεται.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για το θέμα της υγείας του, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με απάντηση των αρμοδίων κρατικών φορέων των ΗΠΑ, υπάρχει εκεί σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους κρατούμενους ακόμη και αν χρειαστεί μπορεί να νοσηλευτεί και σε εξωτερικά νοσοκομεία.

Εξάλλου, σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ ο εκζητούμενος δεν ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί παραβιάσει του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, αλλά ούτε επικαλείται στοιχεία για την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.