Μπορεί οι αλλοδαποί εργάτες γης να έδωσαν μια ανάσα στους παραγωγούς και στους αγρότες της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας και έτσι να βρέθηκαν τα εργατικά χέρια που απαιτούνταν.
Διαφορετικά σε πολλές περιπτώσεις η σοδιά κινδύνευε να μείνει στα χωράφια με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους αγρότες και τη ζημιά που θα πάθαιναν, μη έχοντας τους τρόπους εκείνους για να προχωρήσουν στη συγκομιδή.
Παρά όμως τον ερχομό των εργατών γης από τις τρίτες χώρες, τα μεροκάματα για αγροτικές εργασίες, παραμένουν υψηλά και αυτό έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν οι παραγωγοί του ελαιόλαδου, με την συγκομιδή των ελαιόκαρπων να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το μεροκάματο ενός εργάτη γης κυμαίνεται από 50 με 60 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει στα ύψη.
Σύμφωνα με τους αγρότες – παραγωγούς, παρά τα υψηλά μεροκάματα και παρά την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει οι Έλληνες νέοι δεν πάνε στα χωράφια για να εργαστούν, ακόμα και αν δεν έχουν άλλη απασχόληση και έχουν ανάγκη τα χρήματα.
Από την άλλη οι εργάτες γης που έχουν έρθει στην χώρα ή στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και αυτοί που είναι να έρθουν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες που μόνο στην περίπτωση της Αχαΐας και της Ηλείας ξεπερνούν τα 8.000 εργατικά χέρια.
Κι έτσι προκύπτει αυτή η κατάσταση που επιβαρύνει τους αγρότες και ειδικότερα τους μικροκτηματίες που δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν τα μεροκάματα που ζητάει πλέον η αγορά.