Σε ενέργειες για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon προχώρησε η τουρκική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ να επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, μετά την απόκτηση των Rafale.

Μετά τα προβλήματα στις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον, η Τουρκία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναζητά εναλλακτικές για την προμήθεια μαχητικών. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι γίνονται εργασίες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon.

Τα Eurofighter σχετίζονται με τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Ήδη, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, η Βρετανία και η Ισπανία είναι θετικές στην πώληση και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία.

«Μας λένε πως “το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς”. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία», είπε.

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι ισάξια με τα Rafale και έχουν καλύτερες επιδόσεις στους ελιγμούς και την ταχύτητα.

«Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να διεκδικεί 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει των υπαρχόντων F-16 της. Όμως, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.