Το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό.

Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Η αύξηση των τιμών του καπνού «είναι πράγματι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά του καπνού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όλες τις ανεξάρτητες μελέτες για το θέμα», δήλωσε ο Ρουσό στον κατά την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να «χτίσει την πρώτη γενιά χωρίς καπνό έως το 2032» στη Γαλλία, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στα 12 ευρώ η μέση τιμή του πακέτου τσιγάρων το 2025

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2025 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ και τα 13 το 2026.

Οι τιμές των πακέτων τσιγάρων θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024, η αύξηση αυτή τη φορά λόγω του πληθωρισμού θα είναι 40 με 50 σεντ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Καπνοπωλών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.

Le Figaro & ΑΠΕ-ΜΠΕ