Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε το τετ α τετ. Για την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του ενώ κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν πολιτικά απρεπή την ακύρωση του ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του realfm 97,8 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδης, η επίσημη δικαιολογία της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι έτυχε κάτι έκτακτο στο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε τη συνάντηση εξαιτίας του δημόσιου διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μαξίμου: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ - Πάγιες ελληνικές θέσεις όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από την κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Και είπε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως τα Γλυπτά θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, γιατί «Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο».

Ντάουνινγκ Στριτ: Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της συνάντησης από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη

Με ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε θέση σχετικά με την απόφαση της ακύρωσης της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει:

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας.

Μάντζος: Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

"Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».