Το κείμενο αποχώρησης από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας:

Ένας κύκλος κλείνει και νέες συνθέσεις είναι αναγκαίες

Όλες και όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο ήμασταν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και λιγότερο ή περισσότερο καιρό οργανωμένης ζωής, αλλά με την ίδια ανησυχία για το μέλλον του χώρου και της αριστεράς. Η απόφαση αποχώρησης από το πολιτικό μας σπίτι δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση ούτε πάρθηκε εν θερμώ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από την πρώτη μέρα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και την εκκίνηση της προεδρικής κούρσας αποκαλύφθηκαν όλες εκείνες οι παθογένειες του κόμματος, που κρύβονταν κάτω από το χαλί. Έγινε προφανές, ότι μοναδικές συγκολλητικές ουσίες του χώρου αποτέλεσαν η κυβερνητική προοπτική και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία. Με ευθύνη όλων μας, μετά την ήττα του ‘19, δεν έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος για την ήττα και την πορεία του κόμματος από εκεί και πέρα. Η απόφαση του συνεδρίου του 2022 δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολιτική ενότητα στα μέλη.

Η τοξικότητα, οι προσωπικές επιθέσεις, η διάδοση fake news και το ξεχαρβάλωμα της πολιτικής παρακαταθήκης της κυβερνώσας αριστεράς αποτέλεσαν τα καύσιμα, με τα οποία πορεύτηκε ο κ. Κασσελάκης κατά την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Έβαλε τον εαυτό του απέναντι στον Μητσοτάκη παρουσιάζοντας τον σαν Μεσσία που μόνο αυτός (και μόνος του;) μπορεί να τον νικήσει.

Μετά την επικράτηση του είχε την υποχρέωση να αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας του χώρου. Από την αρχή φάνηκε, πως δεν είχε καμία διάθεση σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, αλλά επεδίωκε, να περάσει την άποψη του με πρόφαση την αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό και με γνώριμο επιχείρημα “αυτά λύθηκαν με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών”. Η ομιλία του στην Κεντρική Eπιτροπή για εμάς αποτελεί το ύστατο σημείο καμπής. Πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας ένας πρόεδρος κόμματος κάνει τόσο διχαστική ομιλία, που θύμισε περισσότερο ένα κακό CEO παρά πολιτικό αρχηγό.

Η νέα ηγετική ομάδα χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία λαϊκισμού και αμετροέπειας. Σκανδαλολογία, καταγγελτικός λόγος δίχως πολιτική ουσία και συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση. Έχει ένα πολιτικό σχέδιο, που δεν είναι ούτε πλειοψηφικό, ούτε αριστερό αλλά ούτε και ξεκάθαρο εντός και εκτός του κόμματος. Κάθε φωνή κριτικής στην ηγεσία χαρακτηρίζεται ως υπονόμευση, κάθε πολιτική ανάλυση ως “pumaro”, ψάχνονται συνεχώς εσωτερικοί εχθροί και στην τελική μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούμε πλέον, να ανασάνουμε. Το κόμμα διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια και είναι πλέον ζήτημα αισθητικής αλλά και αξιοπρέπειας, να διαχωρίσουμε την θέση μας.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι μένουμε αμέτοχοι. Η υπόθεση της αριστεράς όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι στοιχείο της καθημερινότητας μας. Με όλες μας τις δυναμεις θα στηρίξουμε ένα νέο εγχείρημα για μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά που ταυτόχρονα, θα θέτει ρεαλιστικές προτάσεις που βελτιώνουν την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας στο σήμερα απέναντι στην βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα των πολέμων, της κλιματικής κρίσης, της ακρίβειας και των εργασιακών. Με οικολογικό και φεμινιστικό πρόσωπο με ορίζοντα τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, με δημοκρατία και ελευθερία.

Υ.Γ. Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη στην συντρόφισσα Σία Αναγνωστοπούλου απέναντι στις ανθρωποφαγικές επιθέσεις, που δέχεται. Η συντρόφισσα μας κράτησε με την στάση της ψηλά τη σημαία της Αριστεράς, της πολιτικής και της Αξιοπρέπειας.

Ακολουθούν τα ονόματα των 16 που παρατήθηκαν:

Χάρης Βουνοτριπίδης, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας
Μαρία Γεωργακοπούλου, Μέλος Γραμματείας Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Ζωή Γιαννάκενα
Μαίρη Καραβούλια
Τάσος Κούστας, Μέλος ΔΣ ΦΣ Θεατρικών Σπουδών
Πέτρος Μπαλιούσκας
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Νικολόπουλος
Χαρά Νικολοπούλου
Νίκος Πλέσσας
Μίλτος Σουρής
Κωστής Φανουρακής - Γεωργακόπουλος
Κατερίνα Φλώρου, Συντονίστρια Τοπικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας
Νίκος Χαλακατεβάκης
Χάρης Χαλακατεβάκης, Γραμματέας ΦΣ Αρχιτεκτονικής
Παντελής Χίνος