Οι καλλιτέχνες είναι άτακτοι, η ίδια η φύση δεν τους θέλει να είναι υπάκουοι και πειθαρχημένοι. Το ίδιο και τα παιδιά.
Είναι και αυτά άτακτα αφού η φαντασία και η αγνότητα τους δεν μπορεί να περιορίζεται σε κανόνες και πλαίσια. Έχουμε έτσι ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στα παιδιά. Ο Γιάννης Τσάκωνας μάλλον δεν είναι πια παιδί. Ή ίσως να είναι ένα μεγάλο παιδί.
Είναι σίγουρα όμως ένας καλλιτέχνης. Ένας καλλιτέχνης που μας έχει δείξει δείγματα γραφής του μεγάλου του ταλέντου και τελευταία έχει ξεκινήσει να μας δείχνει την αξία του και ως σκηνοθέτης, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Αποφάσισε έτσι να γράψει ένα έργο για τα παιδιά. Δική του έμπνευση, δικό του κείμενο, δική του η σκηνοθεσία. Τους "Άτακτους Ήρωες". Το έδωσε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, εκεί το αξιολόγησαν και του ανέθεσαν την κεντρική φετινή παραγωγή της παιδικής σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.
Οι Άτακτοι ήρωες έχουν ήδη ανέβει στη σκηνή του Μηχανουργείου που φιλοξενεί για φέτος την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και αναμένεται να εντυπωσιάσουν πρώτα τους μικρούς φίλους του θεάτρου και ύστερα τους μεγαλύτερους.
Όλα με τη σειρά τους. Βλέπετε οι καλλιτέχνες και τα παιδιά μπορεί να είναι άτακτα, όμως, το θέατρο θέλει την δική του πειθαρχία. Έστω και αν σε αυτό πρωταγωνιστούν κάτι άτακτοι ήρωες. Γιατί και οι ήρωες άτακτοι είναι και αυτοί. Κι σε τελική ανάλυση:
Μήπως και οι καλλιτέχνες κάθε μορφής έχουν και αυτοί μέσα τους μια σπίθα από αυτή τη φλόγα των ηρώων; Λέμε μήπως...
Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να γράψεις ένα δικό σου έργο για παιδιά;
Τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτής και ως σκηνοθέτης με παραστάσεις έχω συνδιαλλαχθεί με πολλά παιδιά και εφήβους της νέας γενιάς. Παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση και βίωσαν την πανδημία του κορωνοιού με τις καραντίνες και τις τηλεκπαιδεύσεις ως μια δεύτερη κανονικότητα.
Μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που συχνά πυκνά έχει να διαχειριστεί τεράστια και ανυπέρβλητα θέματα και προβλήματα όπως πόλεμοι, οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, πανδημίες, κλιματική αλλαγή κ.α.
Η σημαντικότητα αυτών των θεμάτων και προβλημάτων σε συνδυασμό με την τρομολαγνεία που επικρατεί πολλές φορές από τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους, δημιουργούν ένα πλαίσιο ανελευθερίας μέσα στο οποίο ο κάθε ένας μας ξεχωριστά νιώθει αδύναμος να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε.
Περιμένουμε από κάποιον άλλον να δώσει την λύση. Νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έχουμε πάψει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και αυτό περνάει και στα παιδιά. Μέσα από συζητήσεις και διαλόγους στα πλαίσια μαθημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχω κάνει με παιδιά παρατήρησα ότι δεν πιστεύουν στην δύναμή τους.
Στην δύναμη που έχουν για να αλλάξουν τα πράγματα και να διεκδικήσουν πρώτα από όλα έναν κόσμο όπως τον ονειρεύονται. Έναν ελεύθερο κόσμο, συμπεριληπτικό που θα μπορούν όλοι να χαίρονται τα αγαθά του πλανήτη μας. Αυτή η παρατήρηση ήταν η κινητήριος δύναμη που με έκανε να πάρω μολύβι και χαρτί και να ξεκινήσω το γράψιμο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι «άτακτοι ήρωες».
Τι είναι οι «άτακτοι ήρωες»; Μίλησέ μας λίγο για αυτό το έργο.
Οι άτακτοί ήρωες είναι ένα παραμύθι που με χιούμορ και φαντασία πραγματεύεται το θέμα της ελευθερίας. Σκοπό έχει να δώσει εφόδια στα παιδιά και στους εφήβους του σήμερα για την μετέπειτα ζωή τους.
Σε μια ευτυχισμένη πόλη την Γαλαζόπολη η βασίλισσα Κατασπαράξη έρχεται και με την βοήθεια των πιστών υπουργών της, στερεί την ελευθερία από τους Γαλαζοπολίτες.
Μια ομάδα 4 παιδιών, ο Λυκούργος, η Αθηνά, ο Βίκτωρας και η Αγγελίνα, αναλαμβάνουν δράση και καταφέρνουν με την δύναμή του μυαλού τους, της τόλμης τους, της φαντασίας τους να εξουδετερώσουν την Κατασπαράξη και τους υπουργούς της και να κερδίσουν πάλι την ελευθερία της Γαλαζόπολης.
Oι ήρωες στην ζωή είναι άτακτοι ή υπάκουοι;
Οι ήρωες είναι μόνο άτακτοι.
Τι πιστεύεις ότι είναι ήρωας στο μυαλό ενός παιδιού;
Ήρωας στο μυαλό ενός παιδιού είναι μια μορφή πέρα από τα συνηθισμένα που έχει ικανότητες έξω από το πλαίσιο της κανονικότητας και κάνει πράγματα αδύνατα για καλό σκοπό.
Με τους άτακτους ήρωες θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι ήρωας μπορεί να γίνει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Έχουμε την δύναμη να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε και να φτιάξουμε έναν κόσμο όπως τον φανταζόμαστε. Ελεύθερο, δίκαιο και συμπεριληπτικό.
Για σένα τι σημαίνει ήρωας;
Για μένα ήρωες είναι οι άνθρωποι που παλεύουν με την καθημερινότητα, που παλεύουν στα νοσοκομεία, που παλεύουν να ζήσουν ακούγοντας τις βόμβες να πέφτουν δίπλα τους, που παλεύουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκαιό τους, που παλεύουν για να ζήσουν τα παιδιά τους, οι γονείς τους, οι άνθρωποι που αγαπούν, που παλεύουν με αυταπάρνηση για έναν καλύτερο κόσμο.
Ποιο είναι το βασικό μήνυμα του έργου κατά την γνώμη σου;
Να πιστεύουμε στην δύναμή μας, στους φίλους μας, να τολμάμε και να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο.
Πως πήγαν οι πρόβες και ποια είναι η μεταξύ σας συνεργασία;
Οι πρόβες πήγαν εξαιρετικά καθώς και η συνεργασία με όλους τους συντελεστές. Είχαμε όλοι κοινό στόχο και δουλέψαμε για αυτό. Τους ευχαριστώ όλους έναν έναν ξεχωριστά.
Περισσότερο σκηνοθέτης ή ηθοποιός νιώθεις;
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Πηγαίνω όπου και όπως με οδηγεί κάθε φορά η καρδιά μου και το μυαλό μου.
Το ΔΗΠΕΘΕ εμπιστεύθηκε μια από τις κεντρικές του παραγωγές σε έναν πατρινό και νεαρό σκηνοθέτη όπως εσύ. Πως το σχολιάζεις;
Είμαι ευγνώμων που ο Δήμος της Πάτρας και το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας με εμπιστεύθηκαν και έδωσαν την ευκαιρία στους άτακτους ήρωες να ζωντανέψουν για το κοινό.
Οι παραστάσεις έχουν ξεκινήσει ήδη το πρωί για σχολεία και η ανταπόκριση από τα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση καθημερινά είναι συγκινητική. Τα παιδιά συμμετέχουν, ταυτίζονται, παθιάζονται, αγωνιούν και φτάνουν στην λύτρωση μαζί με τους ηθοποιούς ξεσπώντας σε χειροκροτήματα!
(Οι φωτογραφίες από το λούνα παρκ είναι του Νίκου Τσακανίκα).
Συντελεστές της Παράστασης
Κείμενο – Στίχοι - Σχεδιασμός φωτισμών-Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας
Μουσική σύνθεση-Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης
Κίνηση – Χορογραφίες: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρης Λαλιώτης
Μουσική διδασκαλία: Βρισηίς Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάνσυ Χριστοπούλου
Φωτογράφιση παράστασης: Νίκος Τσακανίκας
Ηχογράφηση τραγουδιών: NoiseBox Studio- ∆ιονύσης Μπάστας
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ράνια Αθανασοπούλου, Άννα Ζιάκκα, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Γιώργης Κούρλας.