Το θέλουμε το τρένο ή όχι; Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τους φίλους του προαστιακού, γύρω από το τρένο και τα προβλήματα που εμφανίζονται κάθε τόσο, στα δρομολόγια τόσο της νότιας, όσο και της βόρειας γραμμής.

Αν πράγματι το θέλουμε τότε θα πρέπει να φροντίσουμε για την συντήρηση και την αναβάθμιση του. «Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις» τονίζει ο διαχειριστής της ομάδας στο facebook «Φίλοι Προαστιακού», Βασίλης Γκλαβάς.

«Έχουμε κρούσει εδώ και πάνω από τρία χρόνια το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση της γραμμής του προαστιακού και κανείς δεν μας ακούει. Χρειάζεται να γίνει μια αναβάθμιση στην γραμμή του τρένου, αλλά και στους συρμούς της.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια παρατημένη γραμμή που έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού, με τις ράγες της να έχουν σαπίσει και τους συρμούς της να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αφού με την ταχύτητα που πάει το τρένο δεν γίνεται να μην έχουν καθυστέρηση τα δρομολόγια».

Το τρένο πάει με χαμηλή ταχύτητα  μετά από εντολή που έχει δοθεί από τα κεντρικά του ΟΣΕ και της Hellenic Train, καθώς η γραμμή του είναι σε κακή κατάσταση. Ειδικότερα, το κομμάτι της Τριών Συμμάχων με τον Άγιο Ανδρέα, έχει σοβαρό πρόβλημα αφού οι ράγες και οι τραβέρσες έχουν σχεδόν σαπίσει.

Όμως και στην νότια γραμμή από Άγιο Ανδρέα έως Καμίνια τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, το τρένο πάει με αργή ταχύτητα, δεν εξυπηρετεί τον κόσμο και όλο αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπορική δυναμική του αφού έχει ολοένα και λιγότερους επιβάτες.

Είναι ανάγκη λοιπόν να προχωρήσει όσο γίνεται πιο σύντομα η αναβάθμιση της γραμμής από τη στιγμή που το έργο αυτό έχει ανάδοχο και να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες που θα το φέρουν σε τροχιά υλοποίησης.