Με αφορμή τη συμμετοχή στη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ, ο πατρινός ηθοποιός Βασίλης Ντάρμας βρέθηκε καλεσμένος στο Στούντιο 4 όπου και εστίασε στο σύνδρομο Tourette από το οποίο και πάσχει.

«Θεωρώ ότι είναι καλό να μιλάμε για τέτοια θέματα, να τα φωτίζουμε γιατί δυστυχώς σε αυτή την κοινωνία δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Και επειδή δεν είμαστε εκπαιδευμένοι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την δημοσιότητα για να μπορούμε να πούμε πέντε πράγματα και να δούμε τι γίνεται. Εκτός του ότι δεν ξέρει ο κόσμος πολλά πράγματα, μας λείπει η παιδεία σε αυτό» δήλωσε αρχικά ο νεαρός ηθοποιός.

«Μιλάω εμπειρικά και λίγο πολύ όλοι το βιώνουμε. Στο σχολείο η αθωότητα και η άγνοια κάνει τα παιδιά λίγο ανελέητα, αυτή είναι μια αλήθεια αντικειμενική. Πέρα από αυτό όμως και οι μεγάλοι, γενικά, δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Μας λείπει η παιδεία και η εκπαίδευση από το σχολείο και από το σπίτι.

Νομίζω ότι το βλέπουμε και αυτόματα, λόγω της μη εκπαίδευσης, υπάρχει ένας τοίχος και μια άμυνα που εκδηλώνεται είτε με μπούλινγκ είτε με οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι όμως θέμα προβλήματος, είναι θέμα ιδιαιτερότητας ή μιας πάθησης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Από τη στιγμή που εγώ, όχι μόνο συμφιλιώθηκα με αυτό, αλλά είναι και ένα στοιχείο μου που πλέον το αγαπώ και το φέρω μέσα μου, μπορώ να μιλάω ανοιχτά για αυτό και να πω: “Παιδιά, έχω αυτό και είμαι καλά”».

"Έχω ένα ζουζούνι μέσα μου"

«Το σύνδρομο Ντε λα Τουρέτ είναι μια νευρολογικού περιεχομένου πάθηση που έχει να κάνει με ένα νευρολογικό μοτίβο. Τα λεγόμενα και τικ, στην απλή μορφή το λέω γιατί το εύρος και το φάσμα είναι τεράστιο.

Υπάρχει κοπρολαλία για παράδειγμα, όταν κάποιοι μιλάνε με άσχημες λέξεις και είναι ίσως το πιο γνωστό. Η δική μου ιδιαιτερότητα είναι πως έχω ένα μικρό ζουζούνι μέσα μου, το οποίο μετακομίζει κατά διαστήματα.

Δηλαδή μπορεί να το έχω στο γόνατο και να θέλω συνεχώς να το κουνήσω ή να κλείνω συνέχεια τα μάτια μου και να σταματήσει αυτό μετά από λίγο καιρό και να ξεκινήσει κάτι άλλο. Πλέον το ελέγχω και δεν το έχω τόσο πολύ» τόνισε ο Βασίλης Ντάρμας.