Πάνω από 70% είναι μειωμένη η παραγωγή του ελαιόλαδου την φετινή χρονιά και το γεγονός αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργο Βεσπούκη, αυτή τη στιγμή το ένα λίτρο ελαιόλαδο είναι στα 8 με 9 ευρώ το λίτρο και η τάση για το επόμενο διάστημα, όσο δηλαδή μειώνονται οι ποσότητες, είναι αυξητική.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη και την ακαρπία που χαρακτηρίζει την φετινή σοδειά και αυτό δεν αποτελεί μόνο χαρακτηριστικό της περιοχή μας, αλλά όλης της επικράτειας».  

Λάδι όμως δεν έχουν φέτος ούτε η Ιταλία και η Ισπανία, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους των αναμείξεων με άλλα λάδια τρίτων χωρών ή ακόμα και με σογιέλαια. Αυτή τη στιγμή ο ένας ντενεκές λάδι, δηλαδή τα 17 λίτρα, ξεκινάει από τα 150 με 160 ευρώ και φτάνει τα 180, ανάλογα με την ποιότητα ή τον παραγωγό.

Οι εκτιμήσεις των παραγωγών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες αφού λένε ότι ο ένας ντενεκές θα φτάσει κοντά στην περίοδο των γιορτών και μετά ακόμα και τα 200 ευρώ, ενώ η λιανική του ακόμα και τα 14 ευρώ, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού που λόγω της τουριστικής περιόδου θα αυξηθεί και η ζήτηση του.

Για την ώρα πάντως η ζήτηση του είναι σταθερή παρά την αυξητική τάση της τιμής του, δείγμα και αυτό ότι το ελαιόλαδο είναι στις βασικές διατροφικές συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού.