Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Οι όμηροι της Χαμάς, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να απελευθερωθούν στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο θα εισέλθουν στο Ισραήλ από δύο τοποθεσίες, μέσω του συνοριακού περάσματος Nitzana στην Αίγυπτο και απευθείας μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, 39 Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή. Πρόκειται για γυναίκες και έφηβους άντρες έως 18 ετών που θα απελευθερωθούν αμέσως μόλις αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι από τη Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι θα οδηγηθούν από δύο φυλακές νοτιοανατολικά της Χάιφα στη φυλακή Ofer νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τον τελικό έλεγχο από τον Ερυθρό Σταυρό.

Από εκεί θα μεταφερθούν στο σημείο ελέγχου Beitunia νότια της Ραμάλα για να συνεχίσουν στις πατρίδες και τα χωριά τους στη Δυτική Όχθη.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως θα εισέρχονται 130.000 λίτρα ντίζελ στον παλαιστινιακό θύλακο την ημέρα αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

https://www.zougla.gr/