Για τον εκτροχιασμό του τρένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, ο πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θέμης Μπάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Μετά από την τραγωδία των Τεμπών, ο εκτροχιασμός του τρένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, στην Πάτρα, ευτυχώς χωρίς θύματα, είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη της πλήρους απαξίωσης του ΟΣΕ, η οποία  επήλθε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός τους ήταν να δώσουν σε ιδιώτες τόσο τη συντήρηση όσο και τη λειτουργία του ΟΣΕ, μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχε επανειλημμένα διακηρύξει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής σε ομιλίες του, και στη Βουλή.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απογύμνωσε τον Οργανισμό από προσωπικό, αφού προχώρησε σε μείωση των εργαζομένων. Επιπλέον, υποβάθμισε την ανάγκη νέων επενδύσεων στον σιδηρόδρομο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφασή της να μειώσει την υποχρέωση της Hellenic Train για επενδύσεις στον σιδηρόδρομο κατά 600 εκατ. ευρώ (από 750 εκατ. ευρώ σε 160 εκατ. ευρώ).

Επόμενο ήταν, πριν από την τραγωδία των Τεμπών, να σημειωθούν τρία σιδηροδρομικά ατυχήματα μέσα στο 2022, ενώ ο εκτροχιασμός του τρένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου ήταν μια ακόμη δραματική υπόμνηση της κάκιστης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΣΕ».