Την απουσία αιτιολογίας πίσω από την πνευμονία σε παιδιά στην Κίνα που έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» καταγράφει ως το ανησυχητικό στοιχείο, με τα έως τώρα δεδομένα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, συνοψίζει όσα είναι γνωστά έως τώρα για τα μυστηριώδη περιστατικά πνευμονίας και σχολιάζει τι πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να συμβαίνει. «Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο: Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς», σημειώνει.

Τα συμπτώματα και κλινικά σημεία της πνευμονίας είναι πρώτον ο πυρετός και δεύτερον τα πνευμονικά οζίδια, όπως τα συνοψίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής. «Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia)».

Ως προς την έκταση του φαινομένου, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις. Επίσης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, ενώ αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά.

«Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου που λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες. Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία», επισημαίνει ο ίδιος.

Επιπλέον, εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «καθαρίσει» η εικόνα και οι επιστήμονες θα έχουν μια πιο σαφή άποψη για την προέλευση και τη σοβαρότητα του φαινομένου.

Σε χθεσινή του ανάρτηση και ενώ είχε μόλις κυκλοφορήσει η είδηση των περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «θυμίζει τις πρώτες ημέρες της Covid-19 τον Ιανουάριο του 2020».

Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα «δεν αποκλείεται να είναι απλά Μυκόπλασμα πνευμονίας, αλλά αυτό θα διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες». Επίσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο ενός νέου ιού, ωστόσο η πιθανότητα να πρόκειται για έναν νέο πανδημικό ιό είναι εξαιρετικά μικρή».