Σπάνια σκίτσα και σχέδια του καλλιτέχνη Ανδρέα Αγγελόπουλου, από το 1989, τα οποία προορίζονταν για την κατασκευή άρματος στο Πατρινό Καρναβάλι της εποχής και η έμπνευσή τους προέρχεται από τα Διονυσιακά μυστήρια, εκθέτονται στην αίθουσα εκθέσεων, συνεδρίων και ποικίλων δράσεων Κ4 του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε δημιουργίες του σπουδαίου καλλιτέχνη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Ο Αντρέας Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1958 και από τα 20 χρόνια του άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική και το σχέδιο, κοντά στον πατρινό ζωγράφο Σπύρο Σώκαρη. Για πάνω από 35 χρόνια δίδασκε στο εργαστήριό του μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, ζωγραφικής, κόμικς και εικονογράφησης.

Στην διάρκεια αυτής της πορείας είχε κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ κόμικ – φανζίν στην Πάτρα. Επίσης είχε διδάξει σε δύο ανοικτά σεμινάρια με θέμα την «Εισαγωγή στο κόμικ και την σημειολογία του». Έφυγε από την ζωή το 2021.

Τα συγκεκριμένα σχέδια προέρχονται από τη συλλογή με σχέδια και σκίτσα για τα καρναβαλικά άρματα της χρονιάς 1989, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Στάθη Χρυσικόπουλο, ο οποίος προσκάλεσε διάφορους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Αγγελόπουλου, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η θεματολογία τους κυμαίνεται γύρω από το Διονυσιακό καρναβάλι, με μορφές όπως ο Πάνας και φιγούρες τράγων, καθώς επίσης φαίνονται και κάποιες σημειώσεις του σχετικά με τον τρόπο που είχε οραματιστεί το άρμα στην τελική του μορφή. Ο φωτισμός των έργων είναι επιβλητικός και σχηματικά συγκεκριμένος, αποδίδοντάς τους τη βαρύτητα που τους αναλογεί και αναγνωρίζοντας την δημιουργική – καλλιτεχνική τους αξία.

Η έκθεση των σκίτσων και σχεδίων του Ανδρέα Αγγελόπουλου αποτελεί τη μία θεματική ενότητα από τις δύο που φιλοξενούνται και είναι επισκέψιμες στην περιοδική έκθεση  στην αίθουσα εκθέσεων, συνεδρίων και ποικίλων δράσεων Κ4 του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων.

Η άλλη θεματική ενότητα, που φιλοξενείται στον χώρο από τον Ιούνιο του 2023 με τον τίτλο «Χρώματα, σκιές και ανακυκλώσιμα υλικά...κατασκευάζουν όνειρα καρναβαλικά», αφορά καρναβαλικές κατασκευές και φιγούρες Καραγκιόζη των μαθητών και προβάλλει τα αποτελέσματα των δημιουργικών - εκπαιδευτικών εργαστηρίων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (2022-2023), με τις μάσκες, τα καπέλα και τις φιγούρες Καραγκιόζη που έφτιαξαν οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτά να εκτίθενται με τρόπο δημιουργικό, πρωτότυπο και διαδραστικό.

Συγκεκριμένα, οι μάσκες και τα καπέλα έχουν αναρτηθεί με τη χρήση διάφανης πετονιάς, έτσι ώστε να είναι εμφανείς και οι δύο όψεις τους, να δίνουν την αίσθηση ότι αιωρούνται στο χώρο, να «συνδέονται» μεταξύ τους, αλλά και οι πετονιές με τη σειρά τους να δημιουργούν σχήματα και αντανακλάσεις μέσω του φωτισμού στον χώρο. Οι φιγούρες Καραγκιόζη, επίσης, έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτές και να «παίξει» με τη σκιές τους, δίνοντας έτσι έμφαση στη λογική του Θεάτρου Σκιών.

Έτσι στην αίθουσα Κ4 του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε μία περιοδική έκθεση για μικρούς και μεγάλους που προσεγγίζει πολύπλευρα το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, το «τότε» και το «τώρα», μέσω της παράλληλης έκθεσης σημαντικών δημιουργιών του παρελθόντος και σύγχρονων δημιουργιών από τους μαθητές σχολείων.

Ώρες λειτουργίας της διπλής περιοδικής έκθεσης: καθημερινά 9.00-14.00, εκτός Σαββατοκύριακου.