Κοιτάζοντας την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου του Αράξου που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη του τουρισμού στους νομούς της Αχαϊας και της Ηλείας, αυτό που εύκολα παρατηρεί κανείς, είναι ότι για ακόμα μία χρονιά η αγορά των Βαλκανίων κινήθηκε σε ένα χαμηλό επίπεδο.
Παρά την τακτική σύνδεση που υπήρχε με το Βουκουρέστι και την Ρουμανία με δύο πτήσεις την εβδομάδα στον Άραξο, από τις αρχές της τουριστικής σεζόν έως στα τέλη της, η κίνηση από τα Βαλκάνια προς την περιοχή μας, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Μόνο η Ρουμανία έφερε τουρίστες στους δύο νομούς της Δυτικής Πελοποννήσου και αυτή δεν ξεπέρασε συνολικά τους 5.000, σε αφίξεις και αναχωρήσεις. Τίποτα από την Σερβία, μια από τα ίδια από την Βουλγαρία, αλλά και ελάχιστα πράγματα και από τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.
Μια ανερχόμενη τουριστική αγορά έτσι για την Ελλάδα (έστω και αν διαθέτει χαμηλά βαλάντια) άφησε εκτός την περιοχή μας τουλάχιστον από πλευράς αεροπορικών πτήσεων. Αντίθετα προτίμησε και πάλι την Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Χαλκιδική.
Όμως μέτρια ήταν τα πράγματα για τη Δυτική Ελλάδα και από πλευράς της αγοράς των χωρών της Βαλτικής. Μόνο η Λιθουανία κινήθηκε φέτος και αυτή σε ένα χαμηλό επίπεδο.
Συμπερασματικά η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη ήταν για ακόμα μια χρονιά οι δύο βασικοί πυλώνες του αεροδρομίου του Αράξου, ενώ το κενό της Ρωσίας και των Ρωσόφωνων χωρών παρέμεινε μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.