Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σε σχέση με το κινητό και το χρόνο χρήσης του που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Mental Health and Addiction», οι νεαρές γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τους άνδρες ή άλλες ηλικιακές ομάδες στην κατάχρηση, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, όπως αναφέρει το vita.

Αυτή η ανησυχία προκύπτει από προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του κινητού με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το υπέρμετρο άγχος και η κατάθλιψη.
Η μελέτη

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 50.423 άτομα από σχεδόν 200 χώρες. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα σε άτομα ηλικίας από 18 έως 90 ετών.

Στα συμπεράσματά τους ανέφεραν ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι «κολλημένο» στο κινητό, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ψυχική μα και τη σωματική υγεία των ατόμων σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜακΓκίλ στον Καναδά και του Χάρβαρντ, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, συγκεκριμένα το 64%, ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 39 έτη.

Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους συμμετέχοντες περιείχε φράσεις όπως: «Δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στην εργασία μου λόγω του κινητού». Τα άτομα που συμμετείχαν έπρεπε να βαθμολογήσουν από το 1(διαφωνώ απόλυτα) μέχρι το 6(συμφωνώ απολύτως) τις φράσεις αυτές, με τη συνολική βαθμολογία να κυμαίνεται από 10 έως 60 βαθμούς.

Η φράση με την οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν:

«Χρησιμοποιώ το κινητό μου πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελα».

Με βάση τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης, το 29 με 31% του πληθυσμού του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο κατάχρησης του κινητού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νεαρές γυναίκες (κάτω των 40 ετών) είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα σε σύγκριση με τους άνδρες ή άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο για κοινωνικούς σκοπούς, κάτι που μπορεί να κάνει την χρήση του τηλεφώνου υπερβολική και ως εκ τούτου μια κακή καθημερινή συνήθεια.

Ανέφεραν επίσης ότι οι γυναίκες γενικά εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, γεγονός που θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε πολύωρο «σκρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισπασμό.
Ποιες χώρες «απειλούνται» περισσότερο

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου ήταν πιο συνήθης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Χαρακτηριστικά, οι Φιλιππίνες είχαν την υψηλότερη βαθμολογία (34,47) με τη Μαλαισία να ακολουθεί (34,05 βαθμούς).

Οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν αναλογικά τη χαμηλότερη βαθμολογία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφές το γιατί οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είχαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερβολικής χρήσης του κινητού και πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι ακριβείς αιτίες των μεταβαλλόμενων ποσοστών από χώρα σε χώρα.