Ο Τζορτζ Όσμπορν ελπίζει πως το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε αντάλλαγμα για αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών στη γκαλερί Duveen, όπου φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
«Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους Έλληνες φίλους μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Μια συμφωνία που θα επιτρέψει να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, μερικούς από τους οποίους δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί, να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο».

Συνεχίζει: «Ως διαχειριστές, επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας να γράψουμε, αλλά που βρίσκει έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός».
Όσα είπε για την κλοπή των αρχαίων από το Βρετανικό Μουσείο:

Παράλληλα, ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως τα γλυπτά του Παρθενώνα ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα» και αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποκάλυψη της κλοπής αρχαίων αντικειμένων από υπάλληλο του Μουσείου. «Δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη» είπε. «Νομίζω ότι πολύ συχνά στο παρελθόν σκεφτήκαμε πως εάν σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη ή ότι δεν έχει σημασία ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν μας είχαν προειδοποιήσει. Ήταν καθήκον μας να φροντίζουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον. Γι ‘αυτό δημοσιοποιήσαμε την είδηση των κλοπών. Γι’ αυτό αναθέσαμε μια εκτεταμένη, ανεξάρτητη επανεξέταση για το τι πήγε στραβά και πώς να το διορθώσουμε. Γι’ αυτό θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματά της τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό ζήτησα συγνώμη και ό,τι συνέβη».

Υπενθυμίζεται ότι η υψηλού προφίλ κλοπή τράβηξε εκ νέου την προσοχή στα Γλυπτά του Παρθενώνα, με ορισμένους να αμφισβητούν την ασφάλειά τους στο Μουσείο.