Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση

(μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων)

Κοιν.: α. Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

α. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου

β. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη

γ. Υπουργό Υγείας

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

δ. Υφυπουργό Μεταφορών & Βουλευτή Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου

ε. κ.κ. Βουλευτές Π.Ε. Αχαΐας

στ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μαυρόπουλο Λάζαρο

ζ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

η. Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών θ. Αστυνομικές Υπηρεσίες ΓΕΠΑΔΔΕ & ΔΑΑ

ι. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Π.Ε. Αχαΐας

(μέσω της ΠΟΑΣΥ για αποδέκτες εκτός Αχαΐας, με ηλ. αλληλογραφία & αλληλογραφία PoL)

Θέμα: Ακούσια Ψυχιατρική Περίθαλψή «στα χαρτιά».

Κατάργηση της χρηματοδότησης για την δημιουργία μονάδων διακομιδής ακούσιων νοσηλειών.

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε μέσω της ιστότοπου της «Διαύγειας» ότι η όλη νομοθεσία που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή των Ελλήνων για την βελτίωση της διαδικασίας ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας και την ανάθεση του χειρισμού των ασθενών αυτών Συμπολιτών μας σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, «πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων» με την με ΑΔΑ: 9737Η-0ΧΦ απόφαση σας.

Με αυτή την απόφαση, που καταργεί την χρηματοδότηση, η όλη διαδικασία χειρισμού των ασθενών θα συνεχίσει να είναι έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους ψυχικά ασθενείς Συνανθρώπους μας να αφήνονται στην φροντίδα ανεκπαίδευτων με το αντικείμενο Αστυνομικών, και τις περιοχές που αστυνομευούν αυτοί, ολοκληρωτικά αφύλακτες για ώρες.

Η Ένωση μας πρωτοστάτησε στην δημοσιοποίηση και στην κατανόηση από την κοινωνία της καθημερινότητας που ισχύει με τις διακομιδές ψυχικά ασθενών από την Ελληνική Αστυνομία και την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της, με συνεχείς αναφορές, παρεμβάσεις, προτάσεις, συναντήσεις και δημοσιεύματα. Μετά από χρόνια προσπαθειών ψηφίστηκε ο Νόμος 4931/22 ο οποίος τροποποιεί τον Νόμο 2071/92 για την διαδικασία εισαγωγής για ακούσια νοσηλεία και υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Γ3α,β/Γ.Π. οικ. 72109 που καθορίζει τους φορείς και την διαδικασία αυτή, ώστε η ακούσια μεταφορά του ψυχικά ασθενή να γίνεται από ψυχίατρο με ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα επανδρωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, υπο την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Κύριε Υπουργέ,

Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών της χώρας μας θεωρούμε αδιανόητο να συνεχίζει σήμερα να είναι ένα ακόμα πάρεργο των Αστυνομικών Υπαλλήλων και μάλιστα για οικονομικούς λόγους. Σας καλούμε άμεσα να αποσύρετε την «ταφόπλακα» προαναφερόμενη απόφαση του εκσυγχρονισμού της ψυχικής περίθαλψης. Η Ένωση μας θα προχωρήσει σε επαφές με τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους της περιοχής μας, σε συναντήσεις με επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες που το αντικείμενό τους άπτεται της ψυχικής υγείας αλλά και σε δυναμικές κινητοποιήσεις με την συνδρομή των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων Αστυνομικών της χώρας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, μέχρι την τελική δικαίωση αυτού του πολυετούς αγώνα που έχουμε δώσει.