Αν υποθέσουμε ότι το βασικό μήνυμα του παραμυθιού της Σταχτοπούτας είναι αληθινό, τότε η Νικολέτα Γιανκάκη, είναι πραγματικά ένα καλοσυνάτο και ένα ευγενικό πλάσμα, πέρα από ταλαντούχο.

Το μήνυμα αυτού του κλασικού παραμυθιού που έχουμε αγαπήσει όλοι μας, μικροί και μεγάλοι και το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στο θέατρο Πάνθεον το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, είναι ότι όταν έχουμε καλοσύνη και ήμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, τότε μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα ακόμα και τα πιο τρελά μας όνειρα.

Κι η Νικολέτα Γιανκάκη τα έκανε! Ξεκινώντας από την Λάρισα, έγινε, μέσα από την δουλειά της και την διάθεση που είχε της για να εξελίσσεται συνεχώς, η πρίμα μπαλαρίνα των διάσημων μπαλέτων της Κρακοβίας.

Μια Ελληνίδα χορεύτρια είναι η πρώτη μπαλαρίνα σε ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα του κόσμου. Κι μέσα από αυτόν τον ρόλο της θα την απολαύσουμε και εμείς στην Πάτρα Σταχτοπούτα.


-Πώς μια Ελληνίδα χορεύτρια βρέθηκε να είναι η πρίμα μπαλαρίνα των διάσημων μπαλέτων της Κρακοβίας;

Στο μπαλέτο της Κρακοβίας ξεκίνησα να εργάζομαι το 2016. Με αρκετή προσωπική δουλειά και όρεξη για να μάθω και να εξελιχθώ κατάφερα να πάρω τους πρώτους μου πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε διάφορες παραστάσεις. Μέχρι και σήμερα η προσπάθεια αυτή ανταμείβεται καθώς έχω τον ρόλο της Σταχτοπούτας στην παράσταση που προορίζεται για το κοινό της Πάτρας.

-Γιατί είναι διάσημα τα μπαλέτα αυτά και τι δυνατότητες προσφέρουν σε έναν χορευτή για να εξελιχθεί;

Το μπαλέτο έχει ταξιδέψει με μεγάλες παραγωγές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και εκτός αυτής όπως για παράδειγμα τις Ην. Πολιτείες Αμερικής, την Ιαπωνία, την Ινδία και άλλες. Επιπλέον εργάζονται χορευτές από διάφορες χώρες με αξιόλογες πορείες στο βιογραφικό τους. Τέλος το γεγονός ότι το μπαλέτο συνεργάζεται με πολύ αξιόλογους χορογράφους από Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, δίνει σε έναν χορευτή σπουδαίες ευκαιρίες εξέλιξης και ξεχωριστές εμπειρίες.

-Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις τον χορό και πώς κατάλαβες την κλίση σου;

Αγάπησα τον χορό κυρίως λόγω της ξεχωριστής εμπειρίας που βιώνω κάθε φορά που βρίσκομαι στη σκηνή. Η ενέργεια που διαπερνά το σώμα μου καθώς και τα ανάμεικτα συναισθήματα που βιώνω είναι κάτι το μοναδικό.

Την κλίση μου κατάλαβα σε μικρή ηλικία γύρω στα 10 μου, όπου άρχισα να συνειδητοποιώ την τεχνική στο σώμα μου και να αναζητώ την εξέλιξη στο χορό. Δεν έχανα μάθημα ή προπόνηση!


-Τι δυσκολίες αντιμετώπισες και τι θυσίες έχεις κάνει για να φτάσεις εδώ που είσαι;

Οι δυσκολίες κυρίως είχαν και έχουν να κάνουν με την καθημερινή κόπωση λόγω προβών και μαθημάτων τεχνικής σε διαφορά στυλ χορού, αλλά και μικροτραυματισμούς οι οποίοι σε βγάζουν από τη ροή ή δεν σου επιτρέπουν να ανταπεξέλθεις στο 100%. Ως προς τις θυσίες θεωρώ ότι η μεγαλύτερη ήταν αυτή όπου επέλεξα να μεταναστεύσω για να κυνηγήσω το όνειρο μου.

-Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πιστέψεις στο όνειρο σου και από που παίρνεις δύναμη κάθε φορά;

Είμαι χαρακτήρας που όταν βάζει έναν στόχο απλά κάνει τα πάντα για να τον πετύχει. Δεν τα παρατάω εύκολα! Δύναμη κάθε φορά αντλώ από το κοινό. Είναι η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ μας μέσα στο θέατρο η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν καλλιτέχνη, οι αντιδράσεις του κοινού, το χειροκρότημα, ένας καλός λόγος μετά την παράσταση, είναι που μου δίνουν δύναμη.

-Πώς αισθάνεσαι που παίζεις στο κοινό Ελλάδας και πώς αυτό σε υποδέχεται ξέροντας ότι είσαι Ελληνίδα;

Η χαρά και η συγκίνηση όταν παίζω για το ελληνικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη. Επιθυμώ να τους ευχαριστήσω που με τιμούν με την παρουσία τους στο θέατρο, δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό. Από τις προηγούμενες εμπειρίες με το κοινό στην Ελλάδα μπορώ να πω πως είναι ιδιαιτέρως θερμό και λόγω του ταμπεραμέντου μας ως λαός, οι παραστάσεις αποκτούν σχεδόν διαδραστικό χαρακτήρα.


-Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού μπαλέτου κατά τον 19ο αιώνα που θα μας μεταφέρει το μπαλέτο;

Στην παράσταση μας θα δείτε κλασικό χορό με χαρακτηριστικά στοιχεία και έντονο υποκριτικό χαρακτήρα. Τον 19ο αιώνα στο μπαλέτο της Ευρώπης, υπάρχει ανασχεδιασμός των παραστάσεων χορού κυρίως χάρη στον Noverre που έκανε επανάσταση με το λεγόμενο «μπαλέτο με δράση», δηλαδή χορό και θεατρικά στοιχεία που αφηγούνται μαζί μια ιστορία.

-Πώς είναι η αρχική εκδοχή του παραμυθιού της Σταχτοπούτας που στηρίζεται η παράσταση;

Η βασική εκδοχή στην οποία βασίστηκε η παράσταση της Σταχτοπούτας που θα δείτε από εμάς είναι αυτή του Charles Perrault. Ωστόσο χρησιμοποιούμε και στοιχεία από την όπερα του Rossini, καθώς θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εκδοχή στην οποία συμμετέχουν χαρακτήρες της ιστορίας ιδιαίτερα για εμάς σημαντικοί για να αφηγηθούμε τη δίκη μας Σταχτοπούτα.

-Για σένα ποιο είναι το βασικό μήνυμα που περνάει το συγκεκριμένο παραμύθι στα παιδιά και στο κοινό γενικότερα;

Το πιο σημαντικό μήνυμα που περνά το παραμύθι μας ακούγεται και στο τέλος της παράστασης. Ότι ένας καλός άνθρωπος, με ευγένεια και προσήλωση στο στόχο του, είναι ικανός να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία. Όταν δε εμφανιστεί η «καλή νεράιδα» (δηλαδή λίγη τύχη σε κάποιες περιπτώσεις) τότε μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμη και το πιο τρελό του όνειρο.