Οι ξένοι που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται από χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος κτλ για να δουλέψουν στα κτήματα, έχουν δώσει ήδη μια ανάσα στους αγρότες – παραγωγούς οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή της ελιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας της Γενικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στους τρεις νομούς έχουν γίνει μέχρι ώρας 5.000 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει καλυφθεί το 50% των θέσεων που προσφέρονταν αρχικά.

Ο συνολικός αριθμός που δύναται να έρθουν βάση της αντίστοιχης ΚΥΑ είναι 10.000 εργάτες, ενώ έχουν εγκριθεί και 5.000 επιπλέον θέσεις για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής με παραπάνω εργατικά χέρια.

Για την ώρα λοιπόν από τη στιγμή που έχουν γίνει 5.000 αιτήσεις μένουν 10.000 θέσεις ακάλυπτες για εποχικούς εργάτες γης, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις οι ανάγκες στα κτήματα και των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδος, ξεπερνούν τις 25.000. Μόνο στην Αχαΐα και στην Ηλεία χρειάζονται 8.000 εργάτες γης, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα, καθαρά αγροτική, πάνω από 15.000.

Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής που υπάρχει στην ελιά, αλλά και στις περισσότερες καλλιέργειες και το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αγροτών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαμονής των εργατών γης, φροντίζοντας να ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, έχουν περιορίσει για την ώρα το μέγεθος της ζήτησης με αποτέλεσμα να μένουν 10.000 θέσεις ακάλυπτες.