Η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται ψηλά για τον αριθμό των ζευγαριών κραυγαετών, σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το Ενδιαίτημα του Αετού που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, από ειδικούς της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η Βουλγαρία είναι μεταναστευτική διαδρομή για το είδος και σημαντικός τόπος για το φώλιασμα, ανέφερε η Εκτελεστική Υπηρεσία Δασών.

Τι λένε οι ειδικοί για τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην καλή κατάσταση και διαχείριση των δασών στις περιοχές των μελετών στη Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα.

Οι ειδικοί παρουσίασαν επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα που εξασφαλίστηκαν με κραυγαετούς που έφεραν συσκευές εντοπισμού. Επτά από τις 12 συσκευές εντοπισμού που τοποθετήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος εξακολουθούν να είναι ενεργές, βοηθώντας να εξαχθούν συμπεράσματα και ανάλυση που είναι μοναδικά στα Βαλκάνια.

Το πρόγραμμα LIFE για το Ενδιαίτημα του Αετού εφαρμόζεται από την Εκτελεστική Υπηρεσία Δασών σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, τη Νοτιοανατολική Κρατική Επιχείρηση και τη Βορειοανατολική Κρατική Επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ