Το Ιράν απέρριψε σήμερα ανακοίνωση της G7 η οποία ζητούσε από την Τεχεράνη να πάψει να στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και να λαμβάνει μέτρα που «αποσταθεροποιούν» τη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε την ώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα εδώ και έναν μήνα τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο ζήτησαν χθες Τετάρτη από το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και να μην κάνει οτιδήποτε μπορεί «να αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, «καταδίκασε έντονα» την ανακοίνωση αυτή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν καταβάλλει «αδιάλειπτα προσπάθειες για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του επιθετικού σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των ανυπεράσπιστων πολιτών» της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

«Το μόνο που περιμέναμε από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο ήταν να αναλάβουν τη διεθνή τους ευθύνη, κυρίως καταδικάζοντας τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στη Γάζα», πρόσθεσε.

Η ομάδα των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδάς) ζήτησε επίσης την κήρυξη «ανθρωπιστικών παύσεων» και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Γάζα ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ περίπου 240 έχουν απαχθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.500 ανθρώπων στη Γάζα, ανάμεσά τους περισσότερα από 4.300 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Το Ιράν θεωρεί ότι είναι καθήκον του να στηρίζει» «τον άξονα της αντίστασης», στον οποίο ανήκουν ένοπλες οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, είχε δηλώσει στις 29 Οκτωβρίου ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προσθέτοντας ότι οι οργανώσεις αυτές «έχουν ανεξάρτητες απόψεις, αποφάσεις και ενέργειες».