Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κλοπών και ληστειών από ανηλίκους ρομά που πλέον έχουν φτάσει να δρουν ανεξέλεγκτα, παρά τις συνεχείς περιπολίες που γίνονται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με κύκλους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. το ένα στα δύο περιστατικά που αναφέρονται στο κέντρο της Άμεσης Δράσης έχουν να κάνουν με ανήλικους ρομά. Τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν μόνο κλοπές και παραβατικότητα, αλλά και επεισόδια που προκαλούν πότε με θαμώνες πλατειών και μαγαζιών και πότε μεταξύ τους ή με συνομήλικους τους.

Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας σε πολλές των περιπτώσεων η συμπεριφορά των ανηλίκων, είτε δρουν μεμονωμένα ή και με μεγαλύτερες ομάδες είναι προκλητική, φτάνοντας σε σημείο να γίνεται επικίνδυνη για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Ένα παράδειγμα είναι ότι κάποιοι από αυτούς χωρίς να έχουν καν δίπλωμα οδήγησης παίρνουν αμάξια και οδηγούν με ταχύτητα και επικίνδυνα στους δρόμους. Άλλο θέμα είναι η επιμονή που δείχνουν σε θαμώνες καταστημάτων όταν ζητούν να τους βοηθήσουν και άλλο ένα ακόμα είναι οι επιθετικές συμπεριφορές κατά άλλων ανηλίκων.

Στην αστυνομία τονίζουν ότι όσες φορές και αν πιάνουν τους δράστες αυτούς, στη συνέχεια τους βλέπουν ελεύθερους να κάνουν ξανά τα ίδια. «Χρειάζεται η πολιτεία να βρει τους τρόπους και να προσαρμόσει την ευάλωτη ομάδα των ρομά στο κοινωνικό σύνολο και στη συνέχεια να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, τιμωρώντας τους γονείς των ανηλίκων αυτών για τις παραβατικές συμπεριφορές που έχουν».

Άλλωστε, σύμφωνα με αστυνομικούς, είναι γνωστό ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ανήλικοι αυτοί δρουν με τις συμβουλές ή και των εποπτεία των μεγαλύτερων τους που τους στέλνουν για «δουλειές» ξέροντας ότι μετά από λίγο θα αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς κανείς να τους τιμωρήσει.