Κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί η Πάτρα και η ΔΕΥΑ Πατρών για να εκσυγχρονίσει το απαρχαιωμένο δίκτυο που έχει σε υποδομές και να θωρακίσει την πόλη, με αντιπλημμυρικά έργα που θα την απαλλάξουν από το πρόβλημα των πλημυρών που τελευταία παρατηρείται σε πολλές περιοχές της πόλης. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πατρών Ανδρέα Παπανικήτα το master plan για το έργο αυτό είναι σχεδόν έτοιμο και αφορά την κάθε περιοχή ξεχωριστά, έχοντας η κάθε μια τις δικές της ανάγκες. Ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα ή αντίστοιχη χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (για πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ούτε λόγος) κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει. 

Το έργο όταν ξεκινήσει θα προχωρήσει τμηματικά αφού το να βρεθεί ένα τόσο μεγάλο σε ύψος χρηματικό ποσό σε ένα κονδύλι είναι σχεδόν απίθανο. Το βασικό σκεπτικό της μελέτης που έχει γίνει είναι ότι η Πάτρα θα πρέπει να προσαρμόσει τις υποδομές της στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή που πλέον υπάρχει και είναι εδώ. 

Οι υποδομές της Πάτρας, εκτός από παλιές, είχαν δημιουργηθεί με συγκεκριμένα κλιματολογικά δεδομένα. Πλέον αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το ύψος της βροχόπτωσης είναι απρόσμενο και τα καιρικά φαινόμενα έντονα έως και ακραία. 

Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθούν επί της ουσίας δύο ξεχωριστά δίκτυα για τα λύματα και τα όμβρυα ύδατα, πηγαίνοντας το καθένα σε ξεχωριστούς αγωγούς και συστήματα και όχι μαζί όπως γίνεται τώρα. Όλα αυτά βέβαια εκτός από χρήμα θέλουν και χρόνο. 

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑ Πατρών με το master plan που θα αποτελέσει την αρχή για να ξεκινήσουν οι μελέτες για την κάθε περιοχή, είναι έτοιμη ώστε ανά πάσα στιγμή και όταν βρεθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα να διεκδικήσει αυτό το έργο που έχει ανάγκη η πόλη.