Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (23 έως 29 Οκτωβρίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 έφτασε τις 903 και παρουσίασε μείωση 9% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 13 και παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 49.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι θάνατοι, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους 50 άτομα, ενώ αυτή οι νεκροί έφτασαν τους 63.

Η παραλλαγή Κράκεν (XBB.1.5) ήταν η συχνότερη, καθώς εμφανίστηκε στο 44% των δειγμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η Eris (EG.5) με 23%.

Το επικίνδυνο στέλεχος Pirola (BA.2.86) του κορονοϊού, έχει καταγραφεί συνολικά σε 96 δείγματα με ημερομηνίες λήψης από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως για η νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17 Αυγούστου 2023, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel).

Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Δυστυχώς όμως καταγράφηκε και ένας νέος θάνατος.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 43/2023 10 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 9 (90%) ήταν τύπου Α και ένα (10%) τύπου Β. Τα στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η1)

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Δεν υπήρξε κανένα θετικό δείγμα RSV αυτή την εβδομάδα.