Η φέτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά που κατέχει εξέχουσα θέση σε σχεδόν κάθε ελληνικό τραπέζι – και για καλούς λόγους.

Εκτός από τη μοναδική της γεύση, έχει πολλά ακόμη να σας προσφέρει…
Το διατροφικό προφίλ της φέτας

Μια μερίδα φέτας 40 γρ. παρέχει περίπου:

100 Kcal / 415 KJ
6,2g πρωτεΐνης
8,1g λίπους
5,5g κορεσμένων λιπαρών
0,6g υδατανθράκων
144mg ασβεστίου

Τα οφέλη της φέτας για την υγεία

Τι θα κερδίσετε αν εντάξετε τη φέτα στη διατροφή σας;
1. Γερά οστά και δόντια

Η φέτα, σε σύγκριση με άλλα τυριά, περιέχει περισσότερο ασβέστιο, ένα μέταλλο που χρειάζεστε για την ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και για γερά και υγιή οστά και δόντια, σε όλα τα στάδια της ζωής.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε για το ασβέστιο είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου μεταξύ των κυττάρων, στην πήξη του αίματος και στη μεταφορά των μηνυμάτων διαμέσου του νευρικού συστήματος.

Η φέτα αποτελεί, επίσης, καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών για τα οστά, όπως ο φώσφορος και η πρωτεΐνη, που συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
2. Καλή υγεία – από την κορυφή ως τα νύχια

Η φέτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, καθώς οι μύες και το δέρμα χρειάζονται αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό για να αναπτύσσονται και να επιδιορθώνουν τα κύτταρα και τους ιστούς.

Μέχρι και τα μαλλιά και τα νύχια σας χρειάζονται πρωτεΐνες για να διατηρηθούν.

Μάλιστα, όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερες «επισκευές» χρειάζεται το σώμα σας και η πρωτεΐνη είναι το κύριο «εργαλείο» για να καταφέρει ο οργανισμός να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες.
3. Υγιές έντερο

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως και η φέτα, περιέχουν προβιοτικά. Πρόκειται για ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, που μειώνουν την δυσκοιλιότητα και τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά της φέτας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε χαμηλά επίπεδα pH στο σκληρό περιβάλλον του στομάχου και να φτάσουν στο τμήμα του εντέρου.
4. Ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Εκτός από τα προβιοτικά στελέχη που εξασφαλίζουν την υγεία της χλωρίδας του εντέρου, η φέτα περιέχει και ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς επιταχύνει την επούλωση των ανοιχτών πληγών και των τραυμάτων και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες.

Προσοχή: Η φέτα είναι ένα τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις και να οδηγήσει σε υπέρταση και έλλειψη καλίου. Επιπλέον, περιέχει αρκετά λιπαρά και θερμίδες γι’ αυτό η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει το βάρος σας και επιβαρύνει το κυκλοφορικό σας σύστημα. Θυμηθείτε να την καταναλώνετε πάντα με μέτρο, ελέγχοντας τις μερίδες σας στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: vita