Για την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση του κορωνοϊού και της γρίπης μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ αναφέρθηκε και στα δύο προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη μέτρων υγιεινής σε περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανέφερε στην ΕΡΤ: «Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουμε μια έξαρση του κορωνοϊού η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει μάλλον στην αποκορύφωση. Έχουμε γύρω στα 700 άτομα στα νοσοκομεία διαγνωσμένα με κορωνοϊό και είναι γύρω στους 40 με 50 διασωληνωμένους».

Παράλληλα τόνισε, ότι «πρόκειται για μια έξαρση η οποία σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Ο ιός είναι εδώ και αφήνει ένα πολύ βαρύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας».
Μαγιορκίνης: Υπολογίζουμε ότι η χειμερινή έξαρση της γρίπης θα έχει λιγότερες εισαγωγές

Αναφορικά με την γρίπη, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η πρόβλεψη που έχουμε με βάση τα στοιχεία που έρχονται για το νότιο ημισφαίριο φαίνεται ότι επιστρέφει μάλλον στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής, δηλαδή πολύ πιο φυσιολογικά εντός εισαγωγικών επίπεδα. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί, αλλά θα είναι ηπιότερης έντασης. Υπολογίζουμε ότι η χειμερινή έξαρση της γρίπης θα έχει λιγότερες εισαγωγές, αλλά σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια πρέπει να μπουν μπροστά».

Ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ είπε: «Ο ιός του κορωνοϊού είναι πρωταθλητής των μεταλλάξεων, βγαίνουν συνέχεια καινούργιες υποπαραλλαγές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Για τα εμβόλια, ο επίκουρος καθηγητής εξήγησε ότι «είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα γιατί συνήθως τα ραντεβού τις πρώτες εβδομάδες είναι πολύ περισσότερα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο σε αυτή τη φάση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε το καμπανάκι για τους ευάλωτους ώστε να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Εάν και εφόσον έχουν συμπτώματα, πρέπει να κάνουν τεστ και να αναζητήσουν θεραπεία, γιατί υπάρχει θεραπεία η οποία είναι πολύ αποτελεσματική και μειώνει δραματικά την πιθανότητα να χρειαστούν να μπουν σε νοσοκομείο».
Μαγιορκίνης για την έλλειψη υγιεινής σε εμπόλεμες περιοχές

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε επίσης για την έλλειψη υγιεινής σε εμπόλεμες περιοχές: «Υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ένα είναι η αποκοπή των ανθρώπων από την οποιαδήποτε αγωγή παίρνουν. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα για χρόνιες ασθένειες κτλ. Άρα όταν αυτοί αποκόπτονται από αυτή τη διασύνδεση, δημιουργούνται προβλήματα και σε βάθος χρόνου. Και το άλλο είναι η ανάπτυξη λοιμωδών νοσημάτων από καταστροφές στο σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης, η πρόσβαση στο καθαρό νερό και ούτω καθεξής. Αυτά δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν επιδημίες τύπου χολέρας, εάν και εφόσον δεν μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πιούν, κυρίως για να φτιάξουν το φαγητό τους,.