Υλικά

1 κιλό κιμά
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 1/2 φλ. τσαγιού πολύ ξηρή ψίχα λευκού ψωμιού
1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
Αλάτι κατά βούληση
1 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, ή ανάλογα με τη γεύση
3 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας, ή ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώστε ελαφρώς μία μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο μαζί σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι στο καυτό λάδι και το βούτυρο μέχρι το κρεμμύδι να ροδίσει και να μαλακώσει, 5 έως 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα κρεμμυδιού να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τοποθετήστε τα ψίχουλα ψωμιού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι καλά. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα από τη φρυγανιά, 15 έως 20 λεπτά.

Συνδυάστε τον κιμά, το μείγμα κρεμμυδιού, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα, τα αυγά, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν σε ένα μπολ. Πιάστε μια χούφτα φρυγανιές και πιέστε πολύ απαλά για να απομακρύνετε την περίσσεια γάλακτος. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη φρυγανιά, μεταφέρετε τη φρυγανιά στο μείγμα κιμά και πετάξτε το περιττό γάλα. Ανακατέψτε το μείγμα κιμά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετήστε τον κιμά στη φόρμα και ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το ρολό.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Αφήστε το ρολό να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες.

Πηγή: govastileto.gr