Το μούδιασμα στο δεξί χέρι έχει πολλές πιθανές αιτίες. Ανάλογα με την αιτία, ένα άτομο με αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να παρουσιάσει μυρμήγκιασμα ή αδυναμία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά. Ωστόσο, εάν επιμείνουν ή εμφανιστούν συνοδά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μούδιασμα στο δεξί χέρι περιλαμβάνουν:

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα, όπως:

Αθηροσκλήρωση: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν με την πάροδο του χρόνου λόγω συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης, προκαλώντας μειώσεις στη ροή του αίματος. Τα άτομα με αθηροσκλήρωση μπορεί να χρειάζονται συνδυασμό φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και τη μείωση της χοληστερόλης.
Αγγειίτιδα: Η αγγειίτιδα είναι φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων και αποφράξεων.
Διαβήτης: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι το αίμα πρέπει να βρει μια εναλλακτική οδό. Η διαχείριση του διαβήτη μέσω της διατροφής και η χρήση ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αυτών των καταστάσεων μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να τις αναπτύξει ένα άτομο.

Θεραπεία: Σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο έχει κοιμηθεί με το χέρι κάτω από το σώμα του, τα συμπτώματα είναι προσωρινά και θα υποχωρήσουν μετά την αφαίρεση της πίεσης. Διαφορετικά, οι θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν από την υποκείμενη αιτία.

Νευρική βλάβη
Τα νεύρα μεταφέρουν σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ωστόσο, εάν ένα νεύρο καταστραφεί ή συμπιεστεί, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι αποτέλεσμα πίεσης στο μέσο νεύρο στο χέρι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, αδυναμία και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στο χέρι, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μπράτσο και τον καρπό.

Νευρική βλάβη μπορεί επίσης να συμβεί λόγω μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νευρική βλάβη ή περιφερική νευροπάθεια, όπως:

σωματικό τραυματισμό
ανεπάρκεια βιταμινών, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
διαβήτης
αυτοάνοσο νόσημα
παθήσεις των νεφρών και του ήπατος
ορισμένες λοιμώξεις, όπως η νόσος του Lyme και ο HIV
Θεραπεία: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί ανακουφίζοντας την πίεση στο νεύρο. Μερικές φορές, οι γιατροί το κάνουν αυτό εφαρμόζοντας νάρθηκα. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εφαρμόζουν πάγο και να χρησιμοποιούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Δισκοκήλη
Οι μαλακοί δίσκοι παρέχουν ένα μαξιλάρι για κάθε σπόνδυλο -τα οστά στη σπονδυλική στήλη. Μια δισκοκήλη εμφανίζεται όταν ένας δίσκος προεξέχει από τη σπονδυλική στήλη, πιθανώς λόγω καταπόνησης ή τραυματισμού. Η δισκοκήλη μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα που τρέχουν κάτω από τα χέρια, οδηγώντας σε πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Θεραπεία: Η θεραπεία για τη δισκοκήλη μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Εγκεφαλικό
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν κάτι -όπως θρόμβος αίματος ή έκρηξη αιμοφόρου αγγείου- περιορίζει ξαφνικά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών και των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

πτώση του προσώπου
αδυναμία βραχίονα
μπερδεμένη ομιλία ή δυσκολία στην ομιλία
Ωστόσο, τα εγκεφαλικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν:

ξαφνικό μούδιασμα στα άκρα, συχνά στη μία πλευρά του σώματος
σύγχυση
προβλήματα όρασης
δυσκολία στο περπάτημα
έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο
Όποιος έχει συμπτώματα εγκεφαλικού θα χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Θεραπεία: Οι επιλογές θεραπείας θα εξαρτηθούν από το αν το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη λόγω θρόμβου ή αιμορραγίας. Για θρόμβους, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου.

Οι γιατροί θα συστήσουν να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την θρεπτική διατροφή, την επαρκή σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή του καπνίσματος.

Μπορεί το μούδιασμα στο δεξί χέρι να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής;
Το μούδιασμα ή ο πόνος στο δεξί χέρι μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), ένα πιθανό σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής είναι η δυσφορία ή ο πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες μουδιάσματος του δεξιού βραχίονα. Το πιο κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος. Άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά
πόνος ή δυσφορία στα χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι
δυσκολία στην αναπνοή
ναυτία
ζαλάδα
εφίδρωση
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ναυτία ή έμετο, παράλληλα με πόνο στο στήθος. Όποιος υποψιάζεται ότι έχει έμφραγμα θα πρέπει να καλέσει αμέσως το 166.

Θεραπεία: Οι επιλογές θεραπείας θα εξαρτηθούν από τον τύπο της καρδιακής προσβολής. Βραχυπρόθεσμα, οι γιατροί στοχεύουν στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, φάρμακα ή διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.