Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

"Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν", σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

«Βασικός μας στόχος η διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ και η απόλυτη ήττα του εγκληματικού εχθρού» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Νετανιάχου, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

«Χθες, τα στρατεύματά μας εισήλθαν στη Γάζα» πρόσθεσε. «Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένα κράτος αντιμετωπίζει δύο επιλογές: την ύπαρξη ή τον θάνατο» συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. «Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων» υπογράμμισε ο Νετανιάχου ενώ ευχαρίστησε τη Δύση που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

«Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε... αυτή είναι η αποστολή της ζωής μας» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν και το Σάββατο, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν αλλά συνεχίζονται «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι «ευαίσθητες».