Εξακολουθεί να αυξάνεται η υπογεννητικότητα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου Istat.

Πιο αναλυτικά, πέρυσι στη χώρα γεννήθηκαν 339.000 παιδιά, αριθμός μικρότερος κατά 1,7% σε σχέση με το 2021. Ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα είναι 1,24 και σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι γεννήσεις είναι 2.500 λιγότερες από την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2022.

Σύμφωνα με το Istat, από το 2008 μέχρι σήμερα, οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώνονται διαρκώς. Μία από τις αιτίες, είναι ότι, κατά την περίοδο 1975- 1995, στην χώρα γεννήθηκαν λιγότερες γυναίκες σε σύγκριση με την προηγούμενη εικοσαετία.

Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί από γονείς οι οποίοι δεν έχουν παντρευτεί. Σήμερα αγγίζουν, πλέον, το 35% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 42%, με αναφορά στα ζευγάρια μέχρι 31 ετών.

Ενδεικτικό, τέλος, είναι το στοιχείο που δείχνει ότι το 48% των παιδιών που γεννήθηκαν από την αρχή του 2023, είναι πρωτότοκα.

Το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής υπογραμμίζει ότι, ενώ στην αρχή της χιλιετίας πολλά ζευγάρια προβληματίζονταν σχετικά με το αν η οικονομική τους κατάσταση τους επέτρεπε να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, τώρα, ο ίδιος προβληματισμός αφορά, κυρίως, την απόκτηση του πρώτου παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ