Το περπάτημα, κυριολεκτικά, σώζει ζωές.

Είναι μια κίνηση που κάνετε, σχεδόν, από το πρώτο έτος της ζωής σας και έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία σας.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το περπάτημα βοηθά στην απώλεια βάρους, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενισχύει τη μνήμη και σας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο και μια σειρά από ασθένειες.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, έδειξε ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου – από οποιαδήποτε αιτία.

Τώρα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν περπατάτε τακτικά, μπορείτε να «διαγράψετε» άλλον ένα κίνδυνο από τη λίστα…

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο Κλινικό Συνέδριο 2023 του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS), οι ασθενείς που περπατούσαν πριν από ένα χειρουργείο, ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα της επέμβασης ή την κατάσταση της υγείας τους, είχαν τις μισές (51%) πιθανότητες να εμφανίσουν μετεγχειρητικές επιπλοκές σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους ασθενείς.

Οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκής εντός 30 ημερών μετά την επέμβαση ήταν κατά 45% λιγότερες εάν οι ασθενείς έκαναν περισσότερα από 7.500 βήματα την ημέρα πριν από την επέμβαση.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της γενικής χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της νευροχειρουργικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία της Ευρώπης είναι η καισαρική τομή, η εγχείρηση καταρράκτη, η αγγειοπλαστική (διάνοιξη στενώσεων της στεφανιαίας αρτηρίας), η αρθροπλαστική ισχίου και η χολοκυστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης).

Μερικές ακόμη κοινές επεμβάσεις, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Stanford, περιλαμβάνουν τη σκωληκοειδεκτομή, την εγχείρηση στη μέση, τη μεταμόσχευση δέρματος, τη λαπαροσκοπική επέμβαση, τη βιοψία μαστού και τη μαστεκτομή.

Το πρώτο χρονικό διάστημα μετά από μία χειρουργική επέμβαση αποτελεί συχνό παράγοντα άγχους για τους περισσότερους ανθρώπους που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική διαδικασία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 310 εκατομμύρια μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και το 30% των ασθενών συνήθως εμφανίζουν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Γενικά, σχεδόν οι μισές από όλες τις επιπλοκές προκύπτουν μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

«Ένας από τους στόχους της έρευνάς μας ήταν να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα σωματικής άσκησης των ασθενών κατά την προεγχειρητική περίοδο για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη βελτίωση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες και στοιχεία για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα», αναφέρει ο Κάρσον Γκελ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από Ιατρικό Κολέγιο του Ουισκόνσιν, στο Μιλγουόκι.

Πηγή: vita