Ένα από τα σημαντικότερα έργα για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας που αφορά την συντήρηση των σκαλιών της Αγίου Νικολάου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Όμως μένουν ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν και τη διαφορά στην αισθητική, άρα είναι απαραίτητες να υλοποιηθούν.

Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τοπωνύμια της Πάτρας που αποτελεί και το πιο φωτογραφημένο αφού από εκεί ανεβάζουν δεκάδες φωτογραφίες στα social media οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην πόλη κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τον φωτισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου γύρω από τα 193 σκαλιά της Αγίου Νικολάου. Ο φωτισμός, παρόλο που το έργο έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του καλοκαιριού, δεν έχει εγκατασταθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος για τον φωτισμό των σκαλιών δεν αφορά την εργολαβία για την συντήρηση των ιστορικών κλιμάκων, αλλά αυτή για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης.

Οπότε ίσως να χρειαστεί να προχωρήσουν πρώτα οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ύστερα να μπουν τα φώτα στις σκάλες.


Ο δήμος πιέζει από την πλευρά του τον εργολάβο (είναι η ίδια εταιρεία και στα δύο έργα) να μπουν άμεσα τα φώτα, έτσι ώστε την περίοδο των γιορτών να φωταγωγηθούν και να αναδείξουν την περιοχή, αλλά και τις σκάλες.

Σε ότι έχει να κάνει με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με την φύτευση φυτών και δέντρων, δίνοντας περισσότερο πράσινο σε αυτό το χαρακτηριστικό σημείο της Πάτρας, ούτε αυτές οι εργασίες περιλαμβάνονται στη συντήρηση των σκαλιών.

Οπότε θα πρέπει να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό κονδύλι ξεχωριστό για να γίνουν αυτές οι εργασίες. Για την ώρα οι χώροι γύρω από τις σκάλες είναι γεμάτοι από μπάζα, σίδερα και σωλήνες, θυμίζοντας εργοτάξιο.  

Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι το μωσαϊκό που έχει μπει είναι πιστό αντίγραφο αυτού του 1934, όταν δηλαδή είχαν κατασκευαστεί οι σκάλες.