Πολλοί γονείς σήμερα δεν συνειδητοποιούν πόσο η παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία από τους υπολογιστές, τα κινητά και την τηλεόραση βλάπτουν τα μάτια τόσο των παιδιών τους, όσο και των ίδιων, όπως αναφέρει το imommy.

Επιπλέον, η αύξηση του μέσου όρου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων φθοράς και άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται και διαταραχές που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Πέρα από άλλα προληπτικά μέσα, η καλή υγεία των ματιών έχει συσχετιστεί και με τη σωστή διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών.

Για καλή όραση, χρειάζεστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα εν λόγω συστατικά μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών οφθαλμικών ασθενειών και να προστατεύσουν τα μάτια από τον εκφυλισμό των μυών που σχετίζεται με την ηλικία.
Τι να βάλετε στη διατροφή σας για υγιή μάτια

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερα:

Καρότα
Πιπεριές
Αβγά
Σπανάκι
Μπρόκολο
Ξηρούς καρπούς
Γλυκοπατάτες
Λάχανο
Σπαράγγια
Πορτοκάλι και εσπεριδοειδή
Αγκινάρες
Τόνο και ψάρια
Φακές
Φασόλια
Αρακά
Συκώτι

Σταφύλι για όλη την οικογένεια

Όλοι γνωρίζαμε ότι το καρότο κάνει καλό στα μάτια, αλλά τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και το σταφύλι μπορεί να ενισχύσει την όραση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία των ματιών σας καταναλώνοντας καθημερινά λίγες ρώγες σταφύλι.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αποδίδουν αυτή την ιδιότητα του σταφυλιού στην αντιοξειδωτική του δράση.

Κύριοι υπεύθυνοι για τις οφθαλμικές παθήσεις φαίνεται να είναι το οξειδωτικό στρες και τα αυξημένα επίπεδα AGE.

Τα AGEs (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης), είναι βλαβερές για τον οργανισμό χημικές ουσίες, που οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα.

Ευθύνονται για δεκάδες σοβαρές ασθένειες, καθώς και για τη γήρανση του οργανισμού μας, ενώ μπορούν να βλάψουν τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, να θέσουν σε κίνδυνο τις κυτταρικές λειτουργίες και να ενισχύσουν το οξειδωτικό στρες.

Τα σταφύλια, όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, μπορούν τα περιορίσουν το οξειδωτικό στρες και να παρεμποδίσουν το σχηματισμό AGEs.

Στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα στο συνέδριο της αμερικανικής «Ένωσης για την Έρευνα σχετικά με την Όραση και την Οφθαλμολογία» επιβεβαιώνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, προστατεύοντας τη δομή του αμφιβληστροειδούς (το τμήμα του ματιού που περιέχει τους φωτοϋποδοχείς – τα κύτταρα που αντιδρούν στο φως) από πιθανές αλλοιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι αναφέρουν ότι 3 μερίδες σταφυλιών την ημέρα είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και να αυξήσουν τις προστατευτικές πρωτεΐνες στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών.