Το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας OPPORTUNA διοργανώνουν σειρά διαλέξεων, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013, με αντικείμενο την λακανική ψυχανάλυση και την ερμηνεία της τέχνης, με την συμμετοχή Ελλήνων ψυχαναλυτών.

Η πρώτη διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη στις 13/12 με θέμα «Παράδοξο και γοητεία στον Κ.Π. Καβάφη» και κεντρικό ομιλητή τον πανεπιστημιακό Νίκο Σιδέρη. Επιμελείται και συντονίζει ο ψυχολόγος-ψυχαναλυτής και πανεπιστημιακός Νίκος Παπαχριστόπουλος.

Η συνέργεια ψυχανάλυσης, σημειωτικής και ανάλυσης κειμένου αναδεικνύει τους  βαθύτερους μηχανισμούς της ακαταμάχητης όσο και ιδιαίτερης γοητείας που αναδύεται από το καβαφικό ποιητικό σώμα.  

Οι προεκτάσεις της διερεύνησης αυτής εκτείνονται από τη γενική θεωρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέχρι την λογοτεχνική κριτική. Η ανάλυση του μείζονος ποιήματος "Τα παράθυρα" εικονογραφεί παραδειγματικά τη μεθοδολογία και τη γονιμότητα της προσέγγισης. 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή: Ο Νίκος Σιδέρης είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (EPS) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (SEDEFY). Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία, την νευροψυχολογία και την νευρογλωσσολογία στο Παρίσι.

Είναι διδάκτορας ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Κυριότερα επιστημονικά του έργα: Ὁ ερωτισμός στην τέχνη. Εικαστικές φαντασιώσεις (2010), Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι (2010), Ὁ Φρόυντ κρυπτο-κόκκινος; (2009), Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν (2009), Όπως ειπώθηκαν εκεί και ακούστηκαν. Μυστικά και αλήθειες από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή (2008), Αρχιτεκτονική και φαντασίωση (2007), Και όμως μιλάνε. Έφηβος λόγος (1999), Εσωτερική διγλωσσία (1995). 

Διδάσκει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, οικογενειακός θεραπευτής στην Αθήνα. 

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην Φιλοποίμενος 54, Πάτρα και ξεκινάνε στις 20: 00 το βράδυ. Το πρόγραμμα των υπολοίπων διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του 2013 έχει ως εξής: 

2η διάλεξη: 14 Φεβρουαρίου 2013
Είναι το ασυνείδητο δημιουργικό;
Θανάσης Χατζόπουλος

3η διάλεξη: 18 Απριλίου 2013
Ντοστογιέφσκυ: Ο διπλός άνθρωπος
Νίκος Παπαχριστόπουλος