Το κοινοβούλιο της Ρωσίας κινήθηκε γρήγορα για να ικανοποιήσει την ευχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με το να ολοκληρώσει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που μεταβάλει από νομικής απόψεως τη στάση της Μόσχας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με τη Δύση.

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ολοκλήρωσε την δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που ανακαλεί εκ μέρους της Ρωσίας την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Η κάτω βουλή ενέκρινε ομόφωνα και τις δύο αναγνώσεις με 415 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Ο Πούτιν είχε παροτρύνει στις 5 Οκτωβρίου την Κρατική Δούμα να κάνει αυτή την αλλαγή προκειμένου να «αντικατοπτρίσει» τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη του 1996.

«Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ενώπιον των πολιτών μας, προστατεύουμε τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι αποκλειστικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Ο Πούτιν από πέρυσι που πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στη Δύση την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας. Σήμερα η κρατική τηλεόραση έδειξε σπάνια πλάνα του με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο να συνοδεύεται από αξιωματικούς του ναυτικού που μετέφεραν το λεγόμενο πυρηνικό βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί εντολή για πυρηνικό πλήγμα.

Η Ρωσία λέει ότι δεν θα επαναλάβει τις ατομικές δοκιμές αν δεν το κάνει η Ουάσινγκτον, αλλά οι ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να οδεύει προς μια δοκιμή που η Δύση θα εκλάβει ως ρωσική πυρηνική κλιμάκωση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι μια πυρηνική δοκιμή, είτε αυτή γίνει από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ωθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, και την Κίνα και την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλώντας έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Όλοι προς το παρόν τηρούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών και μόνο η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή αυτόν τον αιώνα.

Η Ρωσία επικύρωσε αρχικά τη συνθήκη CTBT το 2000. Αν και ανακαλεί αυτό το βήμα, έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραμείνει ως υπογράψασα τη συνθήκη και θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα στο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για κάθε πυρηνική δοκιμή.

Αλλά όταν κατατέθηκε χθες Τρίτη το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποσυρθεί εντελώς και δήλωσε ότι θα αφήσει την Ουάσινγκτον να εικάζει σχετικά με τις προθέσεις της.

«Και τι θα κάνουμε στη συνέχεια – αν παραμείνουμε μέρος ή όχι μέρος της συνθήκης, δεν θα τους το πούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε για την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών μας και των συμφερόντων τους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο νόμος τώρα θα πάει προς συζήτηση στην άνω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) και εν συνεχεία θα τον υπογράψει ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι γνωρίζει τις εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά δεν είναι έτοιμος να πει αν η Μόσχα πρέπει να το κάνει ή όχι.

Τον Φεβρουάριο, είχε πει ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμάσει τα πάντα» για να πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον κάνει το ίδιο. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο το πεδίο δοκιμών της Ρωσίας στο απομακρυσμένο βόρειο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά.

Το CNN δημοσίευσε τον περασμένο μήνα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στους χώρους πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Η στροφή της Ρωσίας σε σχέση με τη συνθήκη CTBT ακολουθεί την αναστολή νωρίτερα φέτος της συμφωνίας New START, της τελευταίας εναπομείνασας διμερούς πυρηνικής συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά.

Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) δήλωσαν ότι και τα δύο βήματα μπορεί να αποσκοπούν στο να δημιουργήσει ο Πούτιν «συναγερμό και αβεβαιότητα μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της παράνομης εισβολής της Ρωσίας».

Οι ίδιοι είπαν ότι η κίνηση αυτή της Ρωσίας σε σχέση με τη συνθήκη CTBT «αποδυναμώνει τη διεθνή σταθερότητα και μειώνει τις προοπτικές της ανθρωπότητας να αποφύγει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών».

Αλλά πρόσθεσαν: «Στην προκειμένη περίπτωση, είναι δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν μακριά επικρίνοντας την ανακοίνωση του Πούτιν και την πιθανή αποχώρηση της Ρωσίας από τη CTBT, δεδομένου ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ απέτυχαν να επικυρώσουν τη συνθήκη και να γίνουν συμβαλλόμενο μέρος της στα 27 χρόνια από την πρώτη υπογραφή της».

Η Μελίσα Πάρκε, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Ρωσίας.

Είπε ότι συνθήκες όπως η CTBT «είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι πυρηνικές δοκιμές που έχουν βλάψει την υγεία των ανθρώπων και έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ραδιενεργό μόλυνση».

Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ πυρηνικές δοκιμές. Η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία πυρηνική δοκιμή το 1990 και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1992.