Τα viral food hacks είναι για να απορρίπτονται! Και ειδικοί εξηγούν...

Η διατροφή αποτελεί ένα κομμάτι που απασχολεί διαχρονικά τους ανθρώπους που επιδιώκουν να αποκτήσουν καλή σχέση με το σώμα τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Για αυτόν τον λόγο, συχνά γινόμαστε μάρτυρες αναρτήσεων, δημοσιεύσεων και συμβουλών που μας «βομβαρδίζουν» με το τι είναι καλό και τι δεν είναι καλό να κάνουμε για να αδυνατήσουμε, να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα, ή γενικότερα να τρεφόμαστε πιο σωστά.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συμβουλές αυτές βασίζονται σε μύθους και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι φορές;

Το Queen.gr επικοινώνησε με διατροφολόγους με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους τι από όσα κυκλοφορούν ευρέως στα social media είναι αλήθεια και τι μύθος!

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται πριν τις 20:00. Μύθος ή αλήθεια;
H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη μας απαντά:

Ίσως σας σοκάρω με αυτό που θα σας πω: Οι θερμίδες ενός τροφίμου είναι ίδιες, και πριν και μετά τις 20:00! Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δεν παίζει ρόλο η ώρα που θα φάμε, αλλά το πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα!

Συνήθως εμείς οι διαιτολόγοι συστήνουμε το τελευταίο γεύμα να έχει καταναλωθεί μέχρι περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο για καλύτερη πέψη και ποιότητα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κοιμάται στις 10:00 όντως συστήνεται το τελευταίο γεύμα του να είναι στις 20:00, ΑΛΛΑ αν κοιμάσαι στις 2:00 τη νύχτα σίγουρα θα πρέπει να καταναλώσεις κάποια σνακ πιο αργά λόγω του ότι χρειάζεσαι ενέργεια έως εκείνη την ώρα.

Γενικά όντως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ έχε συσχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά για άλλους λόγους. Κυρίως γιατί πολλοί δεν θα φάνε ΤΙΠΟΤΑ μεσα στην ημέρα, θα γυρίσουν από τη δουλειά αργά το βραδύ και … θα ξεσπάσουν σε ένα πολύ πολύ μεγάλο γεύμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα θερμιδικό πλεόνασμα! Επίσης η κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ έχει συσχετιστεί και με συναισθηματικό φαγητό, όπου και πάλι μπορεί να ξεφύγουμε θερμιδικά.

Το νερό με μία φέτα λεμόνι αδυνατίζει και απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Μύθος ή αλήθεια;
H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη μας απαντά:

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η απάντησή μου μετά από τόσα video μου στο Tik Tok για αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι… ΟΧΙ! Δεν αδυνατίζει το νερό με λεμόνι , ούτε συμβάλει στην καύση λίπους! Αυτός ο μύθος δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Όσον αφορά στην πιθανή απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, και πάλι θα σας απογοητεύσω μάλλον: η απάντηση είναι και πάλι ΟΧΙ. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού , δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από αυτούς τους μύθους. Ο οργανισμός ενός ανθρώπου μπορεί μόνος του να κάνει αποτοξίνωση μέσα από τα τρία βασικά όργανα του, το συκώτι, τους νεφρούς και το έντερο. Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να φροντίσει το σώμα του, τραφεί όσο πιο θρεπτικά μπορεί και να ενυδατωθεί σωστά ώστε αυτά τα 3 όργανα να λειτουργούν σωστά.

Για να σταθώ όμως και στα θετικά, σίγουρα το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα που έχει οφέλη, λόγω της κατανάλωσης του νερού και της μικρής ποσότητας λεμονιού που θα μας προσφέρει βιταμίνη C και κιτρικά. Επίσης , πολλοί δεν μπορούν να πιουν το νεράκι σκέτο, οπότε είναι ένα δροσερό φυσικό ρόφημα με ευχάριστη γεύση!

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένα τρόφιμο δεν καίει το λίπος ή αδυνατίζει από μόνο του, και αν υπήρχε κάτι θα το ήξεραν και θα το χρησιμοποιούσαν όλοι!