Η ακρίβεια και η αύξηση στις πρώτες ύλες μαζί με την ενεργειακή κρίση επηρέασε αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Είναι γνωστό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες επαγγέλματα όπως αυτά του ξυλουργού, του ελαιοχρωματιστή, του υδραυλικού, του πλακατζή και γενικότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή έχουν περισσότερη δουλειά και στηρίζουν εκεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους.

Ωστόσο, η αύξηση των πρώτων υλών και στα οικοδομικά υλικά, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη άνοδος της ενέργειας έχει μειώσει κατά πολύ το κέρδος των επαγγελματιών σε βαθμό τέτοιον που οι νέες συνθήκες τους απαγορεύουν πλέον να κινούνται ελεύθεροι στην αγορά.

Τι σημαίνει αυτό; Όσοι συνεργάζονται με τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα εξ ολοκλήρου, είτε αυτά αφορούν ανέγερση κτιρίων, είτε ανακαίνιση και συντήρηση διαμερισμάτων, έχουν δουλειά. Όσοι κινούνται μόνοι τους στηριζόμενοι στο… μερεμέτι και στις τεχνικές εργασίες που μπορεί να έχει ανάγκη ένα νοικοκυριά, επί της ουσίας έχουν τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο κυριότερος όγκος της δουλειάς των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό και τον οικοδομικό κλάδο, στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου σχεδόν στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, κάνοντας αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις στους επαγγελματικούς τους χώρους.

Εργασίες που αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονταν με τους διάφορους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου.  Επίσης οι ανακαινίσεις και οι συντηρήσεις σε διαμερίσματα δεν τράβηξαν ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι, κάτι που έχει να κάνει με ότι το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον , επί της ουσίας, δεν έχει βγει ακόμα στον… αέρα.