H εστίαση είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να αλλάξει πολλά πράγματα για να αντέξει την αύξηση των τεράστιων πάγιων εξόδων που έχει μια επιχείρηση μιας τέτοιας μορφής. Να αλλάξει δηλαδή προκειμένου να επιβιώσει.

Δύο από τα πράγματα που ενδέχεται να αλλάξουν και να καθιερωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια ως επιλογές βιωσιμότητας, ξέροντας όμως ότι ταυτόχρονα θα οδηγήσουν και σε λιγότερα έσοδα και μικρότερους τζίρους, είναι ο κερματισμός και η εξειδίκευση των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την μείωση του ωραρίου ή και των ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η εξειδίκευση των υπηρεσιών είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην αγορά της Πάτρας και έχει κάνει εμφάνιση σε αρκετά καταστήματα, ενώ πάει ανάλογα με το ύφος, τον χαρακτήρα και την μορφή της κάθε επιχείρησης. Τι εννοούμε με αυτό;  

Η τάση θέλει πλέον μια επιχείρηση να προσφέρει μια συγκεκριμένη υπηρεσία στους πελάτες της. Ένα μαγαζί που λειτουργεί για παράδειγμα από το πρωί ως καφετέρια, στη συνέχεια ως εστιατόριο και το βράδυ ως καφέ μπαρ εστιατόριο, δεν θα αποτελεί τον κανόνα, αλλά μάλλον την εξαίρεση στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην εστίαση.

Σε ότι αφορά το ωράριο μιας επιχείρησης ήδη σε πολλά καταστήματα της Ευρώπης εφαρμόζεται η καθιέρωση λειτουργίας συγκεκριμένου ωραρίου, με ένα μαγαζί να έχει ακόμα και ρεπό μέσα στην εβδομάδα, κλείνοντας για μία ή και για δύο μέρες.

Η επιλογή αυτή προκειμένου να παραμείνει μια επιχείρηση βιώσιμη δεν είναι ακόμα διαδεδομένη στην χώρα μας, όμως, παραμένει ένα σενάριο που μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον τα πάγια έξοδα συνεχίσουν να παίρνουν τον ανήφορο.

Τα έξοδα αυτά δεν είναι άλλα από το ρεύμα, την ενέργεια, την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, την άνοδο που έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα ενοίκια, αλλά και η σημαντική αύξηση του μισθολογικού κόστους.