Μέσα στις επόμενο διάστημα αναμένονται να έρθουν στα χωράφια της Δυτικής Ελλάδας γύρω στους 2.000 εργάτες γης, δίνοντας έτσι μια σημαντική ανάσα στους αγρότες – παραγωγούς που περιμένουν να μαζέψουν τη σοδιά τους από τη γη που έχουν καλλιεργήσει.

Πρόκειται για την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η πολιτεία για να βρει εργατικά χέρια για να δουλέψουν στα χωράφια, καθώς μετά από την φυγή στο εξωτερικό την τελευταία τριετία των εργατών που εργάζονταν στην γη, δεν υπήρχε κόσμος για να κάνει αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την παραγωγή.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αναμένονται να έρθουν με βάση τις αιτήσεις που έχουν γίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 2.000 εργάτες γης από χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ινδία κτλ ενώ στην Αχαΐα ο αντίστοιχος αριθμός των ξένων εργατών που πρόκειται να έρθουν, φτάνει κοντά στους 600.

Είναι μια σημαντική ανάσα στο πρόβλημα των ελλείψεων των εργατικών χεριών στα χωράφια, όμως, από την άλλη δεν είναι το πρόβλημα. Ο αριθμός που χρειάζεται για να καλύψει το κενό στα χωράφια της Αχαΐας  και της Ηλείας, σύμφωνα με αγρότες και ανθρώπους της αγροτικής παραγωγής, ξεπερνάει τους 7.000.

Όμως οι 2.000 που θα έρθουν, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, θα βοηθήσουν την όλη κατάσταση.

Για ποια χωράφια προορίζονται

Από την άλλη ένα ζήτημα που θα απαντηθεί στην πράξη είναι που θα δουλέψουν οι άνθρωποι αυτοί που θα έρθουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, Αλέκο Θανόπουλο, οι περισσότεροι από αυτούς προορίζονται να εργαστούν στα χωράφια των μεγαλό – αγροτών, με τις τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που συνήθως παράγουν είδη που δεν είναι βασικά στην διατροφή.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής των βασικών ειδών διατροφής (ντομάτες, πατάτες, λαχανικά κτλ)  που καλλιεργούν κυρίως οι αγρότες του μεροκάματου θα παραμείνει αδιάθετο.