Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει έλεος σε όσους αισχροκερδούν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φεύγει από τη λογική των έκτακτων επιδομάτων με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

«Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών»

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, με ένα σύστημα που θα οδηγήσει αυτούς που φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν περισσότερο.

Επίσης, έβαλε τέλος στα σενάρια για αύξηση φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών, υπάρχει θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είπε.

«Έχουν γίνει ήδη βήματα την περασμένη 4ετια. Το ‘’κενό ΦΠΑ’’ όπως λέγεται, δηλαδή τι χάνουμε από το ΦΠΑ, από το 23% περιορίστηκε στο 15%, και στόχος μέχρι το 2026 είναι να φτάσει στο 9% όσο και ο ευρωπαϊκός μ.ο, βασικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές» σημείωσε.

Έχουμε παρουσιάσει 10 πρωτοβουλίες που θα νομοθετηθούν μέσα στο μήνα, θα φέρουμε το ν/σ στο υπουργικό συμβούλιο για να προχωρήσουμε. Υπολογίζουμε ότι από το ΦΠΑ –σταδιακά- θα εισπράττουμε κάθε χρόνο, μέχρι το τέλος της τετραετίας, 2 δισεκ. περισσότερα από τον ΦΠΑ.

«Ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίας φοροδιαφεύγουν δεν μου αρέσουν οι κατηγοριοποιήσεις. Στοχεύουμε σε όσους φοροδιαφεύγουν» αποσαφήνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Μόνιμα μέτρα αντί για έκτακτα επιδόματα»

«Από το 2024 και μετά δίνουμε 2,1 δισ. ευρώ σε μόνιμες αυξήσεις που είναι τριπλάσια από ήταν το market pass... Φεύγει η κυβέρνηση από τη λογική των εκτάκτων επιδομάτων και πηγαίνει σε πιο μόνιμου χαρακτήρα μέτρα» επισήμανε ο υπουργός.

«Αυξάνουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια κατά 1.476 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά. Αυξάνουμε ξανά τις συντάξεις, αυξάνουμε κατά 8% το επίδομα αλληλεγγύης, έχουμε το αφορολόγητο 1.000 ευρώ παραπάνω για τις οικογένειες με παιδιά. Για τον ιδιωτικό τομέα έχουμε τις 3ετιες που επανέρχονται, και σημαίνουν αύξηση εισοδήματος για ορισμένους ιδιωτικούς υπαλλήλους και νέα αύξηση κατωτάτου μισθού από την άνοιξη. Συνεχίζεται το επίδομα θέρμανσης και αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν θα υπάρξει έλεος στην αισχροκέρδεια»

Ειδική αναφορά έκανε και στον πληθωρισμό, λέγοντας ότι φέτος θα κλείσει στο 4%, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και βαριά πρόστιμα για όσους αισχροκερδούν.

«Φέτος θα κλείσουμε με 4% πληθωρισμό, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν οι παρεμβάσεις και οι βαριές “καμπάνες” του υπουργείου Ανάπτυξης σε διάφορες εμπορικές αλυσίδες για αισχροκέρδεια. Αλίμονο, δεν θα υπάρξει έλεος σε αυτό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να παίξουμε. Ξέρουμε ποσό ενδιαφέρει τον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, από 18οι, μέχρι πέρυσι, πλέον, λαμβάνοντας και υπ’ όψιν και την αγοραστική δύναμη, είμαστε 13οι.