Σημαντική είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής σε βασικά είδη διατροφής που παράγονται στη γη της Αχαΐας, κάτι που αν συνεχιστεί, σύμφωνα με τους αγρότες και τους παραγωγούς είναι ορατός ο κίνδυνος της έλλειψης σε κάποια από αυτά μέσα στο άμεσο μέλλον.

Τα είδη που η παραγωγή έχει μειωθεί, είναι κυρίως τα κηπευτικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πατάτες, τα λαχανικά και πολλά ακόμα που θεωρούνταν κάποτε βασικά στο οικογενειακό τραπέζι.

Η αιτία του φαινομένου αυτού έχει να κάνει με το ότι αρκετοί αγρότες που έχουν απομακρυνθεί από τα χωράφια τους, βρίσκοντας άλλες δουλειές, ευκαιριακές μεν, που τους δίνουν όμως τη δυνατότητα να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Κάτι που δεν τους δίνει πλέον η αγροτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αχαΐα ένα ποσοστό της τάξεως του 30% της καλλιεργήσιμης γης, έχει μείνει τα τελευταία δύο χρόνια ακαλλιέργητο.

Βασική αιτία της απομάκρυνσης του αγροτικού κόσμου από τη γη του είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς όλα έχουν ανέβει κατά 100%, από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα έως και τα καύσιμα και η ενέργεια.

Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τους αγρότες, δίνει «πάτημα» στην ακρίβεια και στην άνοδο των τιμών σε πολλά αγροτικά είδη, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έως και στους πάγκους των λαϊκών αγορών.