Ξέρουμε ότι ο έρωτας μπορεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά, τις παλάμες μας να ιδρώνουν και το στομάχι μας να γεμίζει… «πεταλούδες», αλλά τι παθαίνει ο εγκέφαλος;

Ξαφνικά, η λογική και ο ορθολογισμός πηγαίνουν… περίπατο, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, το μυαλό μας πετάει στα σύννεφα, όπως αναφέρει το vita.

Παρότι όλα αυτά μοιάζουν μυστήρια και ανεξήγητα, η νευροεπιστήμη δείχνει ότι είναι, απλά, χημεία.

Ό,τι κι αν λένε οι ποιητές, ο έρωτας δεν πηγάζει από την καρδιά.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), οι επιστήμονες έχουν πλέον μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται.

Αρχικά, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ένα μοναδικό συναίσθημα – αποτελείται από πολλά διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής έλξης, του ρομαντισμού και της στοργής.
Καθένα από αυτά τα συναισθήματα ενεργοποιεί μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου

Για παράδειγμα, το αίσθημα του πόθου προέρχεται από τον υποθάλαμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για βασικές ανάγκες και επιθυμίες, όπως η δίψα και η πείνα.

Παράλληλα, ρυθμίζει τη σεξουαλική ορμή, ελέγχοντας την απελευθέρωση ορμονών που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Η προσκόλληση, η στοργή και η δέσμευση, επηρεάζονται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από τον υποθάλαμο, καθώς από εκεί εκκρίνονται οι χημικές ουσίες που προωθούν την εμπιστοσύνη και τους συναισθηματικούς δεσμούς.

Καθοριστικό ρόλο στο αίσθημα της έλξης παίζουν δύο εγκεφαλικές περιοχές, ο επικλινής πυρήνας και η κοιλιακή καλυπτρική περιοχή.

Το σύστημα αυτό πλημμυρίζει τον οργανισμό με ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί αισθήματα ευφορίας και ευχαρίστησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρώτα στάδια του έρωτα μπορεί να μοιάζουν τόσο συναρπαστικά και, μερικές φορές, ακόμη και εθιστικά.

Είναι φυσιολογικό, επομένως, να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το άλλο άτομο και να θέλετε να είστε μαζί του όλη την ώρα.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική και τη λήψη αποφάσεων.

Όταν ερωτεύεστε κάποιον, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου τείνει να επιβραδύνεται. Αυτό εξηγεί γιατί στην αρχή μιας σχέσης, συχνά, αγνοούμε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια και τις «κόκκινες σημαίες».

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται έξι χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ερωτευτούμε κάποιον και 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αποκτήσουμε την επίγνωση ότι είμαστε ερωτευμένοι.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι στον εγκέφαλο των ερωτευμένων ενεργοποιείται, αμέσως, η αμυγδαλή, η περιοχή που ασχολείται περισσότερο με την αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων.

Η αμυγδαλή λειτουργεί ως «αποθήκη» συναισθηματικής-συγκινησιακής μνήμης και, κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέα κύτταρα στην αμυγδαλή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα αυτά κύτταρα βοηθούν στη διαδικασία του φλερτ και της αναζήτησης συντρόφου.