Η καλή όραση είναι κάτι που μπορεί να θεωρούμε δεδομένο τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία των ματιών μας όλο και περισσότερο. Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές. Είτε ανησυχείτε για την απώλεια όρασης είτε απλά θέλετε να τρώτε καλύτερα για να υποστηρίξετε τα μάτια σας, η διατροφή μπορεί να κάνει την διαφορά.

Ενώ οι τακτικοί οφθαλμικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί, ορισμένα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν σαν σαν «υπερτροφές» για τα μάτια μας. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς, να διατηρούν την ωχρά κηλίδα μας υγιή και να προλαμβάνουν προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία, όπως αναφέρει το vita.

Τι να βάλετε στο πρωινό σας για υγιή μάτια

Το πρωινό που προτείνουν οι ειδικοί είναι αρκετά νόστιμο και θρεπτικό. Μια ομελέτα με σπανάκι και ντομάτα και σολομό είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί προσφέρει μεταξύ άλλψν λουτεΐνη, ωμέγα-3 και βιταμίνη Α και C.
Βιταμίνες Α, C και D

Οι βιταμίνες A, C και D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Επιλέξτε αυγά, σπανάκι και σολομό για να λάβετε μια καλή δόση βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην προστασία του κερατοειδούς (της επιφάνειας του ματιού).

Η βιταμίνη C είναι ακόμα μία βιταμίνη που προστατεύει τα μάτια σας και εκτός από το σπανάκι, μπορείτε να το λάβετε από τις τομάτες. Η βιταμίνη C έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και απώλειας της οπτικής οξύτητας, σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία.

Τα αυγά και ο σολομός είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με ζητήματα όπως η μυωπία (μυωπία), η απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ξηροφθαλμία, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση στο International Journal of Molecular Sciences‌.
Αντιοξειδωτικά

Αυτή η νόστιμη ομελέτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από τη φθορά του χρόνου.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στους κρόκους των αυγών και το σπανάκι, είναι αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι προστατεύουν την ωχρά κηλίδα (το τμήμα του ματιού σας που επεξεργάζεται αυτό που βλέπετε ακριβώς μπροστά σας), βελτιώνουν την οπτική οξύτητα και αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση δημοσιευμένη στο Nutrients.

Αυτές οι ενώσεις έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και ο καταρράκτης, σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση.
Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θα βρείτε στον σολομό και τα αυγά, δεν είναι μόνο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την εύρυθμη λειτουργία των ματιών σας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Οπτομετρικής Εταιρείας, τα ωμέγα-3 παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης και στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς ενώ φαίνεται να μειώνουν την φλεγμονή στα μάτια, να ενισχύουν την παραγωγή των δακρύων και να συμβάλλουν στην υποστήριξη του λιπαρού εξωτερικού στρώματος του ματιού.