Τι έχει γίνει αλήθεια με τους καφέ κάδους που όλο ακούμε για αυτούς ότι έρχονται και ποτέ δεν τους βλέπουμε στους δρόμους της Πάτρας;

Πρόκειται για το σημαντικότερο ρεύμα της ανακύκλωσης αυτό των βιοαποβλήτων, δηλαδή των αποφάγιων από τις κουζίνες των νοικοκυριών, αλλά και των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας, μαζί με τα πράσινα απορρίμματα, των σκουπιδιών που προκύπτουν από τις αυλές και από τους κήπους (γκαζόν, κλαδιά κτλ).

Οι καφέ κάδοι ήταν να έρθουν στην Πάτρα από τον Σεπτέμβριο του 2021 και όμως, παρόλο που οι διαγωνισμοί για την διαδικασία αυτή είχαν βγει στον «αέρα», με όλες τις λεπτομέρειες για το έργο να είναι έτοιμες (ακόμα και η διαφημιστική εκστρατεία που είχε κηρύξει ο δήμος), εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, τίποτα από αυτά δεν έχει προχωρήσει.  

Τα απορριμματοφόρα έβαλαν "φρένο"

Ούτε η διαφημιστική εκστρατεία έγινε (αν και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ισχύει και δεν έχει ακυρωθεί), ούτε καφέ κάδους έχουμε δει στους δρόμους.

Τι έχει συμβεί; Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Ασπραγκάθο αυτό που έχει «κολλήσει» το όλο έργο είναι οι διαφωνίες που είχαν δύο ιδιωτικές εταιρείες ως προς το ένα σκέλος του διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια των ειδικών καφέ απορριμματοφόρων.

Οι εταιρείες αυτές προχώρησαν σε αλλεπάλληλες προσφυγές, ακολουθώντας την νομική οδό, ενώ την ίδια στιγμή η έκδοση των αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές καθυστερούσαν σημαντικά. Χωρίς τα καφέ απορριμματοφόρα το έργο για την λειτουργία του δικτύου, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και έτσι το όλο χρονοδιάγραμμα τέθηκε εκτός.


Επαναδημοπράτηση ως προς το ένα σκέλος

Ο δήμος πλέον είναι αναγκασμένος να επαναδημοπρατήσει το έργο ως προς το σκέλος των απορριμματοφόρων και έτσι το πότε επιτέλους θα δούμε στην Πάτρα τους περίφημους καφέ κάδους, παραμένει για την ώρα ένα ερωτηματικό.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοτική αρχή ο δήμος έχει παραλάβει ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, βάση των όσων ορίζει η μελέτη του έργου και όταν ξεπεραστεί το εμπόδιο με τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου. Οπότε δεν θα αργήσει εκτός απροόπτου η ώρα.

Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει προβλέπεται η προμήθεια 1.000 περίπου καφέ κάδων στους δρόμους, 15.000 κάδων κουζίνας που θα διανεμηθούν δωρεάν στα νοικοκυριά και τα καταστήματα εστίασης. Προβλέπεται επίσης ο εξοπλισμός 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, ένας κλαδοθρυμματιστής (για τον θρυμματισμό κλαδιών μετακινούμενος  σε επιλεγμένες θέσεις ) και πέντε ειδικά απορριμματοφόρα.