Ο φόρος διαμονής είναι ο νέος πονοκέφαλος για τα ξενοδοχεία και τους χειμερινούς προορισμούς.
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο φόρος διαμονής ουσιαστικά διπλασιάζεται και παίρνει μια σημαντική άνοδο, ανάλογα με το είδος καταλύματος και τον βαθμό που έχει στις υπηρεσίες του.
Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που μέχρι τώρα ο φόρος διαμονής του ήταν στα 4 ευρώ, φτάνει πλέον τα 8 ευρώ για την κάθε διανυκτέρευση ενός πελάτη του, ενώ αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και για τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων.
Από το 1,50 και τα 3 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν στα 3 και στα 6 ευρώ αντίστοιχα την βραδιά. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, θα παίξει αρνητικό ρόλο κυρίως στους χειμερινούς προορισμούς που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη χειμερινή σεζόν και που στηρίζονται στην εγχώρια αγορά.
Για παράδειγμα στα Καλάβρυτα οι ξενοδόχοι της περιοχής προβληματίζονται ιδιαίτερα με την αύξηση αυτή και είναι ένα από τα αγκάθια της χειμερινής σεζόν που ξεκινάει από τα τέλη Οκτωβρίου.
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων είναι τρίστερα ή τετράστερα. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος διαμονής θα κυμαίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα από 3 έως 6 ευρώ, κάτι που θα μειώσει αν όχι την επισκεψιμότητα, σίγουρα τις διανυκτερεύσεις ακόμα και την high seazon περίοδο των Χριστουγέννων.
«Είναι ένας παράγοντας που θα παίξει τον ρόλο του» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. «Εμείς δεν ήμαστε Μύκονος και Σαντορίνη που έχουν τους ξένους τουρίστες με το μεγάλο συνάλλαγμα οι οποίοι δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους αυξήσεις.
Στηριζόμαστε στους Έλληνες επισκέπτες για τους οποίους μετράει και το κάθε ευρώ». Ανάλογος είναι ο προβληματισμός και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ελλάδας που θεωρούνται χειμερινή προορισμοί, από την Ναύπακτο και το Μεσολόγγι έως και τα χωριά της ορεινής Ακράτας.