Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς από το 2016, η Άγκυρα έχει πάρει πίσω μόνο 2.140 μετανάστες χωρίς έγγραφα από τα ελληνικά νησιά.

Το κόστος, ως εκ τούτου, για την ΕΕ ανέρχεται σε σχεδόν 4,7 εκατομμύρια ευρώ ανά μετανάστη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταλήξει στην επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2016. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα που φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά χωρίς αποδεκτές αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.

Αλλά αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, συνολικά 2.140 άνθρωποι, που είχαν προηγουμένως εισέλθει παράνομα στα ελληνικά νησιά, επέστρεψαν στην Τουρκία, ανέφερε η εφημερίδα Bild σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, επικαλούμενη νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με καθαρά μαθηματικούς όρους, η ΕΕ πλήρωσε σχεδόν 4,7 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μετανάστη που επέστρεψε στην Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση. Αντίθετα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ δέχθηκε 37.397 πρόσφυγες από την Τουρκία μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την άρνησή της να δεχθεί πίσω μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών Αρχών και της Κομισιόν, δεν υπήρξαν άλλες επιστροφές, αναφέρει η Bild επικαλούμενη την έκθεση.