Έκκληση προς τους πολίτες και ειδικά στους άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε ανάρτησή της, η κυρία Αγαπηδάκη επισημαίνει ότι τόσο το εμβόλιο όσο και η συνταγογράφησή του είναι δωρεάν, ενώ σημείωσε ότι πέρυσι, προς το τέλος της εμβολιαστικής περιόδου δόθηκε η δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγογράφηση σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Θέλω να σας γράψω αναλυτικά τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζετε, ευελπιστώντας να καλύψω κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία και τα εμβόλια.

Αυτά λοιπόν που έχει σημασία να γνωρίζετε είναι τα εξής:

1) Το εμβόλιο είναι δωρεάν.

2) Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτό που κάναμε όλοι τόσα χρόνια, το συμβατικό, και έναν νέο τύπο εμβολίου που έχει ιατρική ένδειξη για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το νέου τύπου είναι ακριβό και δίδεται μόνο με ιατρική συνταγή, ακριβώς επειδή έχει ιατρική ένδειξη για τα άτομα άνω των 65 ετών.

3) Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας τα τελευταία δεκατρία χρόνια, γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι, προς το τέλος της εμβολιαστικής περιόδου παρείχαμε τη δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγογράφηση σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε περαιτέρω τους πολίτες. Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα των φαρμακοποιών χρειάζεται βελτιώσεις προκειμένου η Πολιτεία να έχει ακριβή εικόνα για την καταγραφή των εμβολίων. Αυτό ήδη έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, και το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο από αρχές Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ όμως, επειδή κάθε μέρα μετράει, βγάλαμε την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με συνταγογράφηση ώστε όποιος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη άμεσα.

Η συνταγογράφηση γίνεται δωρεάν στον προσωπικό ιατρό, σε όλες τις δημόσιες δομές (Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Δημοτικά Ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και σε συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ), άρα ο πολίτης δεν επιβαρύνεται οικονομικά ούτε για τη συνταγογράφηση ούτε για το εμβόλιο.

Από αρχές Νοεμβρίου που θα είναι έτοιμο το νέο πληροφοριακό σύστημα, θα εκδώσουμε νέα εγκύκλιο, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγή, πάντα για το συμβατικό εμβόλιο.

Τα εμβόλια νέου τύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, για όλη τη χρονιά, άρα εκεί δεν αλλάζει κάτι.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Υπουργείο Υγείας, κοιμάμαι και ξυπνάω με την εξής αγωνία: να μη χάνονται ζωές που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει με την Πρόληψη. Για αυτό και ως Γενική Γραμματέας ξεκίνησα τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, για αυτό υλοποιούμε όλες αυτές στις δράσεις πρόληψης τόσο για τα μεταδιδόμενα όσο και τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι στο χέρι μας να θωρακιστούμε ώστε φέτος να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους από τη γρίπη.

Σας καλώ να αγκαλιάσουμε όλοι αυτόν τον σκοπό, για να είμαστε όλοι μαζί, γεροί και υγιείς, να χαιρόμαστε τα όμορφα της ζωής και να αντιμετωπίζουμε μαζί τις δυσκολίες της.