Το Ρωμαϊκό Στάδιο ανοίγει τις πύλες του, με τα επίσημα εγκαίνια της τελετής παράδοσης του που θα γίνουν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και η Πάτρα πλέον θα έχει ένα ακόμα αρχαιολογικό μνημείο που πλέον θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Το Στάδιο που βρίσκεται μπροστά από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο επισκεψιμότητας για τους τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα και θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την περιήγηση τους και την βόλτα στο ιστορικό της κέντρο.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το πρώτο πράγμα που ψάχνουν οι ξένοι τουρίστες φτάνοντας σε ένα μέρος της Ελλάδας, είναι να δουν από κοντά τα αρχαιολογικά μνημεία της κάθε περιοχής ή της κάθε πόλης από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχονται αυτά.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας είναι ένα μνημείο που δεν υπάρχει σε άλλη πόλη. Είναι ιστορικής σημασίας, αλλά και σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό και φανέρωνε την ακμή που είχε η αχαϊκή πρωτεύουσα την Ρωμαϊκή περίοδο, ως μία πόλη ευνοούμενη της Ρώμης.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει το Ρωμαϊκό Στάδιο θεμελιώθηκε επί βασιλείας του Δομιτιανού, γύρω στα 80 με 90 π.Χ. και φέρεται να ήταν δώρο του αυτοκράτορα στην πόλη με τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία της ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.


Οι αθλητικοί αγώνες Καισάρια

Εκεί φιλοξενούνταν οι αθλητικοί αγώνες Καισάρια, με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, ενώ η διοργάνωση πέρα από αθλητικούς αγώνες περιλάμβανε μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Στο Στάδιο διεξάγονταν πιθανότατα και οι περίφημες μονομαχίες της Ρωμαϊκής περιόδου. Το Στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, ενώ το μεγαλύτερο του κομμάτι είναι θαμμένο κάτω από πολυκατοικίες, φτάνοντας η δυτική του πλευρά στο υπέδαφος της Παντάνασσας.

Αυτή που έχει αποκαλυφθεί είναι στην ανατολική του πλευρά. Οι εργασίες που έγιναν δεν αφορούσαν ανασκαφές (με εξαίρεση το δώμα 7 όπου βρέθηκαν σημαντικά τεκμήρια), αλλά κυρίως εργασίες που σχετίζονται με την διευθέτηση των όμβριων υδάτων και την υποστήριξη του πρανούς.    

Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου έγινε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG.